Voordelen

Voordelen

Werkwijze

Werkwijze

Opdrachten

Opdrachten

Younited

Younited

Wat is het verschil tussen zzp, freelance en interim?

Als zelfstandig ondernemer krijg je waarschijnlijk vaak de vraag of je nu zzp’er, freelancer of interimmer bent. Misschien heb je jezelf die vraag ook al een paar keer gesteld. Wellicht ben je er dan ook wel achter gekomen dat het wezenlijke verschil tussen deze termen minimaal is. Toch proberen we je op deze pagina meer te vertellen over het verschil tussen zzp, freelance en interim.

Wat is het verschil tussen zzp, freelance en interim?

Wat is een zzp’er precies? 

Een zzp’er (zelfstandige zonder personeel) is dus iemand die ‘als ondernemer werkt zonder anderen in dienst te hebben’, zoals de definitie volgens De Dikke Van Dale luidt. In de volksmond wordt een zzp’er eerder geassocieerd met iemand die op zelfstandige basis werk met zijn handen uitvoert. Ondernemers in de bouw worden bijvoorbeeld eerder aangeduid als zzp’er dan als freelancer. 

Hoe zit dat met een freelancer? 

Om de Dikke Van Dale er weer bij te pakken: een freelancer is iemand die ‘freelance werkt zonder dienstverband’. Hier word je waarschijnlijk niet per se wijzer van. Dan toch maar weer terugvallen op hoe we deze term in de volksmond interpreteren. Je wordt eerder freelancer genoemd wanneer je vaker met je hoofd werkt. Journalisten, fotografen of architecten worden dan ook eerder freelancer dan zzp’er genoemd. 

En wat is dan een interimmer? 

Waar het verschil tussen freelancers en zzp’er moeilijk is aan te duiden, is dat voor interimmers net iets eenvoudiger. Interimmers zijn namelijk zelfstandig ondernemers die heel tijdelijk in dienst van een bedrijf komen om bijvoorbeeld een manager te vervangen. Interimmers werken in de regel dus vaker op projectbasis en in meer leidinggevende functies, al hoeft ook dat niet altijd het geval te zijn. 

Is er een verschil voor de Belastingdienst of de Kamer van Koophandel? 

Om het minimale verschil tussen de termen zzp’er, freelancer en interimmer nog maar eens te benadrukken: voor zowel de Belastingdienst als de Kamer van Koophandel maakt het geen verschil hoe je jezelf noemt. Hun gaat het eerder om de rechtsvorm die je kiest. In het gros van de gevallen werk je als zelfstandig ondernemer in een eenmanszaak, ongeacht hoe je jezelf noemt, al is het ook mogelijk om een besloten vennootschap (bv) te starten als zelfstandige. 

Is er een verschil voor Younited? 

Bij Younited maken we ook geen verschil tussen zzp’ers, freelancers en interimmers. Wij zijn een platform voor alle eigengereide zelfstandig ondernemers. Wij hebben bewondering voor jullie talenten en kwaliteiten en doen er alles aan om jullie de faciliteiten te bieden waar jullie recht op hebben. Bekijk de vele voordelen die het platform biedt voor jou als zzp’er, interimmer of freelancer en meld je ook aan bij Younited