Starten met een WW-uitkering

Starten met een WW-uitkering

Het kan gebeuren dat je je baan verliest, terwijl je wel boordevol ambitie aan de slag wilt als zelfstandig ondernemer. Op deze manier kun je dus starten als zzp’er, terwijl je wel verzekerd blijft van (een deel van) je inkomen. Hier lees je alles over deze voorbereidingen en voorwaarden.

Er zijn drie manieren waarop je aan de slag kunt als zelfstandig ondernemer, terwijl je een WW-uitkering krijgt. Vaak moet je wel aan bepaalde voorwaarde voldoen. Daarnaast is het natuurlijk goed om de juiste voorbereidingen te treffen voordat je vanuit de WW aan de slag gaat als zelfstandig ondernemer.

3 manieren om te starten als zzp’er vanuit de WW

We zetten ze voor je op een rijtje. 

1. Starten als zzp’er met startperiode UWV

Als je in de WW zit en je hebt een goed idee voor het opzetten van een eigen bedrijf, heb je maximaal zes weken de tijd om dit helemaal uit te werken. Dit noemen we de onderzoeksperiode. Voorwaarde is wel dat je de online training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering hebt gevolgd. Na de onderzoeksperiode kun je gebruik maken van de startperiode. Deze duurt 26 weken en stelt je in staat om je volledig te richten op het oprichten van je eigen bedrijf. Tijdens deze periode behoud je een deel van je WW-uitkering. Tijdens de startersperiode van 26 weken ontvang je wel 29% minder WW. Daar staat wel tegenover dat je niet hoeft te solliciteren.

2. Starten zonder startperiode, maar met urenkorting

Een tweede manier om te starten als zelfstandig ondernemer met een WW-uitkering is zonder startperiode. De uren die je besteedt aan je bedrijf (direct en indirect) moet je goed bijhouden en doorgeven, want deze worden gekort op je uitkering. Je hebt geen toestemming nodig van het UWV om op deze manier aan de slag te gaan als zzp’er, terwijl je nog een uitkering krijgt. Voor de uren die je nog wel als uitkering krijgt, geldt nog een sollicitatieplicht. 

3. Begin je eigen bedrijf zonder behoud van WW

De derde en laatste manier om te starten als zzp’er terwijl je een WW-uitkering krijgt, is om volledig af te zien van je uitkering. Dit is meestal automatisch het geval op het moment dat je volledig als zelfstandig ondernemer gaat werken. 

Sluit je aan bij Younited® en wordt onderdeel van een community 

Op welke manier jij ook aan de slag gaat als zzp’er en of je nu wel of niet een WW-uitkering krijgt, bij Younited® staan we te springen om zelfstandige talenten zoals jij. Sluit je aan en wordt onderdeel van grote community vol eigengereide ondernemers. Hier kun je altijd vragen stellen, ervaringen delen of om hulp vragen. Zo sta je er als zelfstandige nooit alleen voor! Benieuwd naar alle voordelen van Younited®?   

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks