Startende ondernemer? Mis deze 5 aftrekposten niet!

Startende ondernemer? Mis deze 5 aftrekposten niet!

Ben je net gestart met je eigen onderneming? Gefeliciteerd! Weet je dat er een aantal interessante aftrekposten zijn die je kunt claimen in je belastingaangifte? In deze blogpost bespreken we 5 belangrijke aftrekposten die je als startende ondernemer niet wilt missen.

Let op: Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de aftrekposten waar je voor in aanmerking komt. De informatie in deze blog is ter indicatie. Voor persoonlijk advies kun je het beste bij een fiscalist terecht. Raadpleeg de website van de Belastingdienst voor een overzicht van alle aftrekposten.

Deze aftrekposten moet je kennen als je begint met ondernemen:

1. Zelfstandigenaftrek:

De zelfstandigenaftrek is een extra aftrekpost voor ondernemers. In 2024 bedraagt deze € 3.750. Dit betekent dat je € 3.750 minder winst hoeft te belasten. Om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek, moet je voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je in ten minste 1.225 uur per jaar aan je onderneming moet besteden.

 • In 2024 bedraagt deze € 3.750.
 • Je moet voldoen aan het urencriterium (1.225 uur per jaar).
2. Startersaftrek:

De startersaftrek is een extra aftrekpost voor startende ondernemers. In 2024 bedraagt deze € 2.123. Om in aanmerking te komen voor de startersaftrek, moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moet je je onderneming in Nederland hebben gevestigd en mag je in het jaar voorafgaand aan de start van je onderneming niet meer dan € 20.000 aan winst hebben behaald.

 • In 2024 bedraagt deze € 2.123.
 • U was in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer.
 • U paste in die periode niet meer dan 2 keer zelfstandigenaftrek toe.
3. Mkb-winstvrijstelling:

De Mkb-winstvrijstelling is een korting op de te betalen belasting over je winst. In 2024 bedraagt deze 13,31%. Dit betekent dat je over de eerste € 200.000 winst 13,31% minder belasting hoeft te betalen.

 • In 2024 bedraagt deze 13,31%.
 • Je betaalt 13,31% minder belasting over de eerste € 200.000 winst.
 • Voordat je de mkb-winstvrijstelling toepast, verminder je de winst met de ondernemersaftrek.
4. Autokosten:

Als je zakelijk gebruik maakt van een auto, kun je de autokosten aftrekken. Dit kan op verschillende manieren, zoals de kilometervergoeding, de bijtellingsregeling of de kosten voor de verzekering, parkeren en onderhoud.

 • Aftrekbaar via kosten voor verzekering, brandstof, onderhoud en reparatie, afschrijving of als u leaset: leasekosten.
5. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA):

Om in 2024 in aanmerking te komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) moet je een bedrag tussen € 2.801 en € 387.580 investeren in bedrijfsmiddelen voor je onderneming.

 • Bij een bedrag van € 2.801 tot € 69.765 is dit 28% van het investeringsbedrag.
 • € 69.766 tot € 129.194 is dit € 19.535
 • En € 129.195 t/m € 387.580 is dit € 19.535 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 129.195

Tip: De Belastingdienst heeft op haar website een overzicht van alle aftrekposten.

6. Pensioensparen/lijfrente aftrek

Als zzp'er ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. De AOW is vaak niet genoeg om van te leven. Sinds 2023 is het nog aantrekkelijker om te pensioensparen/lijfrente: de maximale aftrek is verhoogd van 13,3% naar 30% van de premiegrondslag. Dit betekent dat je meer belastingvoordeel kunt behalen.

Hoe de aftrek werkt:

 • Je mag de premies die je betaalt voor lijfrente aftrekken in je belastingaangifte.
 • De aftrek is afhankelijk van je inkomen en de hoogte van je premies.
 • Je kunt maximaal aftrekken tot 30% van je premiegrondslag.

Naast de genoemde aftrekposten zijn er nog een aantal andere aftrekposten die interessant kunnen zijn voor startende ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan aftrek voor scholingskosten, de aftrek voor reiskosten en de aftrek voor btw. Kijk op de website van De Belastingdienst om te bepalen van welke aftrekposten jij gebruik kunt maken. 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

We delen regelmatig interessante kennisartikelen die voor jou als zelfstandig ondernemer interessant zijn. Schrijf je in en blijf op de hoogte!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks