Vanaf 1 maart staat je aangifte inkomstenbelasting klaar bij de Belastingdienst. Als ondernemer wil je graag weten waar je aan toe bent. Daarom is het lekker om die belastingaangifte gelijk te doen. Maar hoe werkt het? Daar helpen we je graag bij.
Wat is inkomstenbelasting?
In Nederland ben je verplicht om belasting te betalen over het inkomen dat je verdient. Voor ondernemers betekent dit dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor hun belastingaangifte. Jaarlijks kun je vanaf 1 maart aangifte doen over het voorgaande jaar, met als deadline meestal 1 mei.
Hoeveel inkomstenbelasting betaal je in 2024 als zzp’er?
De belastingtarieven zijn aangepast in 2024. Inkomstenbelasting is opgedeeld in drie boxen, waarbij box 1 zich richt op inkomsten uit werk of woning, box 2 op inkomsten uit aanmerkelijk belang, en box 3 op inkomsten uit vermogen. Voor 2024 wordt het tarief in schijf 1, voor belastingplichtigen jonger dan de AOW-leeftijd, verhoogd naar 36,97%. Schijf 2 behoudt een tarief van 49,5%
Hoe wordt de inkomstenbelasting berekend?
Als zelfstandig ondernemer betaal je belasting over de gemaakte winst, zijnde je inkomen minus bedrijfskosten. De hoeveelheid belasting die je betaalt, hangt af van je inkomen, aftrekposten, en heffingskortingen waar je recht op hebt.
Zelf je aangifte inkomstenbelasting doen of laten doen?
Je kunt ervoor kiezen om zelf je inkomstenbelasting te doen of dit uit te besteden aan professionals. Er zijn veel blogs en webinars over het doen van je inkomstenbelasting, waar je als ondernemer zeker mee aan de slag kunt. Heb je toch wat meer ondersteuning nodig? Met een tool zoals DigiBTW zijn alle vragen over je onderneming al voor 90% ingevuld. Deze tool is ook makkelijk te koppelen aan het platform van Younited®.
3 praktische tips voor het doen van je Belastingaangifte
- Tip 1 Maak gebruik van aftrekposten
Als ZZP'er heb je mogelijk recht op verschillende aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek, startersaftrek, mkb-winstvrijstelling, en heffingskortingen. Meer informatie hierover vind je op de website van de Belastingdienst. Bekijk hier een overzicht van alle zakelijke aftrekposten.
- Tip 2 Maak gebruik van digitale hulpmiddelen
Er zijn tal van webinars en blogs die het organiseren van je financiën en het doen van je aangifte een stuk makkelijker maken. Een handige bron is het ondernemersplein van de KVK, maar ook de Belastingdienst zelf heeft veel informatie online staan.
- Tip 3 Betaal op tijd
Zorg ervoor dat je de inkomstenbelasting op tijd betaalt om boetes en rentes te voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen, dus plan direct een moment in de agenda om je financiële zaken op orde te brengen.
Koppel je Younited® account met DigiBTW
Vanuit je account maak je eenvoudig een koppeling met DigiBTW. Hierdoor worden alle facturen die Younited® voor jou maakt, automatisch geïmporteerd. Daarnaast heeft DigiBTW een volledig geïntegreerde module voor inkomstenbelasting. Dit maakt het mogelijk om je aangifte inkomstenbelasting zelf in te dienen.
Een groot deel van het dashboard uit DigiBTW wordt getoond in het dashboard van Younited® zodat je altijd op de hoogte bent van de resultaten van je onderneming. Heb je al een lopende administratie in een ander boekhoudpakket? Dan biedt DigiBTW de gratis overstapservice. Als je je administratie aanlevert kan DigiBTW in veel gevallen kosteloos de administratie voor je importeren.
Goed te doen met de juiste voorbereiding
Met de juiste voorbereiding is je belastingaangifte als ZZP'er goed te doen. Maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen en aftrekposten om het meeste uit je aangifte te halen. Zo houd je jouw bedrijf financieel gezond.