Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een aansprakelijkheidsverzekering is voor zzp'ers niet wettelijk verplicht. Toch is het zeer sterk aan te raden om er één af te sluiten. Lees meer over de voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering.

Als ondernemer heb je met verschillende verzekeringen te maken, waarvan enkele verplicht zijn. Denk daarbij aan de zorgverzekering (die voor iedereen verplicht is) en de volksverzekering, waarvan je de premie afdraagt via uw inkomstenbelasting. Maar hoe zit dat met een aansprakelijkheidsverzekering? Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht als zzp’er of is dit een optionele verzekering? 

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? 

Een aansprakelijkheidsverzekering is een verzekering die je beschermt tegen de financiële claims die kunnen voortvloeien uit schade aan eigendommen of letsel aan anderen, waar jij wettelijk verantwoordelijk voor bent. Als zelfstandig ondernemer gaat het daarbij om een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Schade aan de eigendommen van een klant of opdrachtgever, die je per ongeluk veroorzaakt tijdens je werk. 

  • Letselschade die je aan iemand anders toebrengt tijdens je werk. 

  • Schade die je veroorzaakt door een product dat je hebt ontworpen, gemaakt of verkocht. 

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht? 

Nee, een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht voor zelfstandig ondernemers in Nederland. Zelfs al is een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht, toch zijn er veel redenen om er wél een af te sluiten: 

  • De kosten van een schadeclaim kunnen enorm hoog oplopen. Zonder verzekering ben je hier zelf verantwoordelijk voor. 

  • Een aansprakelijkheidsverzekering kan je een hoop zorgen besparen. Als er onverwachts iets gebeurt, hoef je je geen zorgen te maken over de financiële gevolgen. 

  • Sommige opdrachtgevers eisen dat je een aansprakelijkheidsverzekering hebt. 

Als je een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering afsluit, weet je zeker dat de kosten voor een eventuele claim en de bijbehorende juridische kosten zijn gedekt. 

Aansprakelijkheidsverzekering bij Younited®

Volgens ons beleid dient een ondernemer adequaat verzekerd te zijn. Dat betekent voor de ondernemer:

  • Bedrijfsaansprakelijkheid is standaard verplicht met een hoogte van €1.250.000,- per geval en per jaar.
  • Beroepsaansprakelijkheid is standaard verplicht met een hoogte van €250.000,- per geval en €500.000,- per jaar.

Ondernemers zijn standaard onbeperkt aansprakelijk. Daarnaast wordt een aansprakelijkheidsverzekering ook meegewogen in het ondernemerschap. Het kan een teken zijn dat iemand zelfstandig ondernemer is. Dit kan  een onderbouwing zijn bij een kwestie over schijnzelfstandigheid. 

Voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering 

Naast het feit dat je met een aansprakelijkheidsverzekering te allen tijde verzekerd bent tegen de kosten van schade en/of letsel door jouw toedoen, zijn er nog meer voordelen van een aansprakelijkheidsverzekering. Zo is het voor (potentiële) opdrachtgevers ook een geruststellende gedachte dat je als ondernemer een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten. Bovendien zijn de kosten voor een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering fiscaal aftrekbaar. Hierdoor kun je jezelf tegen een relatief laag bedrag verzekeren tegen letsel en schade die jij als ondernemer veroorzaakt. 

Wel of niet afsluiten? 

Uiteindelijk bepaal je zelf of je een aansprakelijkheidsverzekering afsluit of niet. Het is daarbij vooral belangrijk om goed na te denken over jouw persoonlijke voors-en-tegens bij beide keuzemogelijkheden. Neem je liever het zekere voor het onzekere in de vorm van een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering? Neem dan een kijkje in de Store van Younited®. Hier vind je verschillende verzekeringen van Aon voor jou als ondernemer. Daar staat ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering bij. 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks