De toekomst van werken op afstand

De toekomst van werken op afstand

Als zelfstandig ondernemer heb je altijd de vrijheid om te werken waar je wilt. Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) in 2022, bleek dat Nederlanders meer dan twee keer zoveel thuiswerkten dan vóór 2020. Werken op afstand lijkt dus een concept dat ook in de toekomst blijft. Maar hoe ziet werken vanuit huis er in de toekomst dan precies uit?

Een voorwaarde om hybride (deels op afstand en deels op locatie) of fulltime op afstand te werken, is dat de werknemer of zelfstandig ondernemer over bepaalde tools beschikt. Denk aan een computer of laptop met internetverbinding, (werk)telefoon, een ergonomisch bureau en een bijbehorende bureaustoel. Hoewel een deel van deze benodigdheden hetzelfde zal blijven, zal een deel van de thuiswerk-setting in de toekomst veranderen.

Virtuele werkplek

Een trend die een belangrijke impact gaat hebben op het werken op afstand is de opkomst van virtual reality (VR). Momenteel wordt virtual reality vooral ingezet voor ontspanning, zoals VR-games en filters op Snapchat. In de toekomst zal de virtuele wereld echter ook een steeds grotere rol gaan spelen bij het thuiswerken. META introduceerde eerder al Horizon Workrooms. Met behulp van een VR-bril en twee sensoren om de positie van de handen te animeren, is het mogelijk om samen met collega’s in een virtuele werkplek te werken. Je neemt in de geanimeerde omgeving plaats achter je virtuele computer, praat met je collega’s (die een eigen avatar hebben) en houdt presentaties voor andere deelnemers.

Toekomstmuziek

Een VR-werkplek is dus al mogelijk. Toch zal het waarschijnlijk nog even duren voordat de virtuele vergadering gemeengoed is. De geanimeerde werkplek bevindt zich momenteel nog in de beginfase, waardoor deze diverse kinderziektes kent. Zo bevatten de visualisatie van de avatars en de omgeving nog enkele bugs en is het (nog) niet mogelijk om via non-verbale communicatie de emoties van je collega’s te peilen. De benodigde VR-brillen zijn bovendien nog vrij zwaar en drukkend, waardoor het niet comfortabel is om deze meerdere uren achter elkaar te dragen. Doordat de VR-brillen ook nog relatief duur zijn, is de technologie ook minder bereikbaar voor kleinere bedrijven. Na verloop van tijd zullen deze obstakels echter worden weggenomen, waardoor op afstand werken in VR een serieus alternatief wordt voor werken op kantoor of locatie.

Wil jij goed voorbereid zijn op de toekomst? Op Younited® vind je alles wat je nodig hebt om nu en straks het beste in jezelf naar boven te halen met je onderneming en zelfstandig aan de slag te gaan. Meld je nu aan!

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks