Hoe vermijd je schijnzelfstandigheid?

Hoe vermijd je schijnzelfstandigheid?

Door schijnzelfstandigheid te voorkomen, zorg je voor een eerlijke en veilige werkrelatie. Zo kun je met een gerust hart werken en je focussen op je onderneming. Bovendien is het belangrijk voor je zekerheid en financiële positie. In deze blog lees je meer over wat schijnzelfstandigheid is en hoe je het als ondernemer kunt voorkomen.

De handhaving voor regels rondom schijnzelfstandigheid worden in 2025 weer opgepakt blijkt uit een artikel van NOS.

Ontdek hoe Younited® je helpt om schijnzelfstandigheid te voorkomen!

Zelfstandig ondernemen is populair! Met meer dan 1,25 miljoen zelfstandig ondernemers in Nederland is dat overduidelijk.Deze groei is met name zichtbaar in sectoren zoals distributiecentra, vervoer, de bouw, zakelijke dienstverlening en communicatie.

Met die groei, groeit ook het aantal ondernemers dat mogelijk tochin loondienst is. Dan is er sprake van schijnzelfstandigheid.Om als zelfstandige te werken moet je voldoen aan de wet- en regelgeving.Denk bijvoorbeeld aan de vrijheid om je werk uit te voeren op je eigen manier. Dat is waarom je voor het ondernemerschap kiest, toch?

Screenen op schijnzelfstandigheid

De toekomst van de arbeidsmarkt draait meer om het balanceren van verschillende werkvormen, waarbij zelfstandig ondernemers een belangrijke rol spelen. Om die balans te houden is het belangrijk dat onderstaande punten worden nageleefd als het gaat om een opdracht voor een zelfstandig ondernemer:

  • Zo mag de opdrachtgever geen directe aanwijzingen geven over hoe de zelfstandig ondernemer het werk moet uitvoeren. 
  • Er mag geen sprake zijn van een vast contract met vaste uren, vakantiedagen en een doorbetalingsplicht bij ziekte. 
  • De zelfstandig ondernemer werkt zelfstandig enmaakt meestal gebruik van eigen middelen. 
  • De zelfstandig ondernemer draagt zelf het risico van het werk en mag ook de winst houden.

Als dit in de praktijk anders is, heb je mogelijk te maken met schijnzelfstandigheid en dat zorgt voor een onduidelijke situatie. Je weet niet precies waar je aan toe bent en waar je recht op hebt.

Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Younited®helpt om schijnzelfstandigheid te voorkomen door een platform te bieden voor zelfstandig ondernemers én opdrachtgevers. Bij het aangaanvan een opdracht screenen we op schijnzelfstandigheid. Hiermeedragen we bij aan een eerlijke arbeidsmarkt.

We screenen op basis van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Deze wet helpt te bepalen of er sprake is van een gezagsrelatie en/of een arbeidsovereenkomst. Zo waarborgen we dat alle zelfstandig ondernemers die via Younited® werken daadwerkelijk zelfstandig opereren.

Bij Younited® screenen we op schijnzelfstandigheid op de volgende manieren:

  • We beoordelen de aard van de opdracht.
  • Vervolgens beoordelen we aan de hand van een gedetailleerde checklistde mate van zelfstandigheid van de zelfstandig ondernemer. Zo waarborgen we dat er sprake is van een échte, zelfstandige werkrelatie.
  • We werken samen met de Belastingdienst en gebruiken goedgekeurdemodelovereenkomsten.
  • Om zeker te zijn dat de zelfstandig ondernemer een eerlijke beloning krijgt, hanteren we een minimum uurtarief van €35. Dit waarborgt een passende beloning voor de geleverde expertise.

We bouwen samen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Younited® helpt ondernemers zoals jij door je te ontzorgen bij alle randzaken. Zo kun jij focussen op waar je echt goed in bent: ondernemen.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

We delen regelmatig interessante kennisartikelen die voor jou als zelfstandig ondernemer interessant zijn. Schrijf je in en blijf op de hoogte!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks