Nieuwe pensioenwet: 5 voordelen voor jou als zelfstandig ondernemer

Nieuwe pensioenwet: 5 voordelen voor jou als zelfstandig ondernemer

Als zelfstandige ben je zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van je pensioen. Het is daarom extra belangrijk om een spaarpotje op te bouwen voor als je op latere leeftijd stopt met werken. Gelukkig is dat straks een stuk makkelijker! Vanaf 1 juli treedt namelijk de nieuwe pensioenwet in werking, die diverse voordelen met zich meebrengt voor zelfstandig ondernemers. We bespreken ze in onderstaand artikel zodat jij weet wat de Wet toekomst pensioenen voor jou betekent.

1. Profiteer van dubbel fiscaal voordeel

Het allergrootste voordeel van de nieuwe pensioenwet is dat je meer geld fiscaal voordelig kunt reserveren voor je pensioen. Op dit moment mag je maximaal 13,3% van je inkomen inleggen, maar vanaf 1 juli wordt dit verhoogd naar 30%. Met een maximum jaarruimte van € 34.550.


Hiermee vergroot je niet alleen je pensioeninkomsten, maar betaal je ook minder belasting. Je mag namelijk je inleg aftrekken van de omzet die je maakt. Daarnaast hoef je geen vermogensbelasting te betalen over het totale bedrag dat je inlegt. 

Op deze manier profiteer je dus op twee manieren van fiscaal voordeel:
1. Je pensioeninleg is fiscaal aftrekbaar én;
2. Je totale pensioenpotje telt niet mee voor de vermogensbelasting.

Dankzij deze nieuwe wetgeving kun je dus veel meer sparen voor je pensioen.

2. Langer de tijd voor reserveringsruimte

Het kan voorkomen dat het niet meteen lukt om 30% van je inkomen in te leggen voor je pensioen. Soms hebben we nu eenmaal andere financiële prioriteiten. Gelukkig is dat met de nieuwe pensioenwet geen probleem. Dit omdat je meer tijd krijgt om je reserveringsruimte te benutten. Voorheen had je hier slechts zeven jaar de tijd voor, maar vanaf 1 juli wordt dit verlengd naar tien jaar. En zo mag je per jaar maximaal € 38.000 inhalen. 

3. Langer fiscaal vriendelijk sparen voor je pensioen

Met de nieuwe pensioenwet is het ook mogelijk om tot vijf jaar na de vastgestelde AOW-leeftijd fiscaal vriendelijk te blijven sparen voor je aankomende pensioen, zonder dat hier nadelen aan zitten. Het aantal mensen dat geen behoefte heeft om op de vastgestelde AOW-leeftijd te stoppen, groeit namelijk. Dit betekent: blijven sparen, tot jij écht met pensioen gaat.

4. Neem 10% van je pensioen in één keer op

Vroeger ontving je je opgebouwde pensioen in maandelijkse termijnen. Met de introductie van het 'bedrag ineens' in de nieuwe pensioenwet is het nu mogelijk om 10% van je totale inleg in één keer op te nemen. Dit bedrag kun je besteden zoals jij dat wilt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken voor een grote uitgave, zoals de aanschaf van een auto, een reis of een verbouwing. Ook kun je het gebruiken om je hypotheek af te lossen en zo je maandelijkse lasten te verlagen. Als je kinderen hebt, kun je ervoor kiezen om een deel van het bedrag aan hen te schenken om hen een financieel steuntje in de rug kunt geven. Met het ‘bedrag ineens’ kun je dus je pensioen gebruiken wanneer het jou het beste uitkomt.

5. Sluit je aan bij een pensioenfonds

Pensioenfondsen waren voorheen voornamelijk bedoeld voor werknemers in loondienst, terwijl zelfstandig ondernemers zelf een pensioenpotje moesten opbouwen. De nieuwe pensioenwet brengt hier echter mogelijk verandering in. In de toekomst zullen pensioenfondsen die specifiek bedoeld zijn voor werknemers ook gaan experimenteren met de deelname van zelfstandig ondernemers in dezelfde branche. Als jouw branche deelneemt aan zo'n experiment, is het mogelijk dat een pensioenfonds contact met je opneemt. Dit kan een interessante kans zijn om te profiteren van de collectieve voordelen die pensioenfondsen bieden.

Wil je de allerlaatste ins and outs weten over de pensioenwet?

Onze partner Bright Pensioen vertelt je daar graag meer over. In 8 minuten weet jij precies wat de pensioenwet inhoudt voor jou, via dit filmpje. Daarnaast organiseert BrightPensioen regelmatig webinars over pensioen

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks