Hoe blijf je als zelfstandig ondernemer fysiek en mentaal in vorm?

Hoe blijf je als zelfstandig ondernemer fysiek en mentaal in vorm?

Je moet als zelfstandige veel balletjes tegelijk in de lucht houden. Dat is vaak uitdagend, leerzaam en ook heel leuk. Toch kan het ook stress veroorzaken. De juiste balans vinden tussen werk en rust is daarom erg belangrijk. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Ondernemer ben je namelijk 24 uur per dag, 7 dagen per week. Hoe zorg je dat je fysiek en mentaal in vorm blijft als zelfstandig ondernemer?

De balans tussen gezonde en ongezonde stress 

Stress is in veel gevallen heel gezond. Het maakt je alert en haalt het beste in je naar boven. Stress wordt pas ongezond als het te lang duurt en als je lichaam en geest er niet op voorbereid zijn. Langdurige stress is namelijk funest voor je fysieke en mentale gestel. Enkele van de meest voorkomende redenen waarom zelfstandig ondernemers langdurige stress ervaren: 

  • Een te volle agenda

  • Een te lege agenda

  • Bijhouden van administratie en het doen van belastingaangifte

  • Onbetaalde facturen 

Dat deze zaken stress veroorzaken is niet meer dan logisch en zelfs onvermijdelijk. Het is dus ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat je mentale en geestelijke gezondheid in orde is zodat je kunt omgaan met deze stress. Maak gebruik van de volgende 3 belangrijke tips om fysiek en mentaal in vorm te blijven.

Tip 1. Zorg voor voldoende beweging en eet gezond

Misschien een inkoppertje, maar in de praktijk blijkt dat zelfstandig ondernemers niet genoeg tijd te nemen om te bewegen. Om een beetje in vorm te blijven hoef je echt niet elke dag een uur in de sportschool te knallen. Voor je gezondheid kan het al heel goed zijn om dagelijks een half uurtje in te plannen om te gaan wandelen. Doe dit bij voorkeur tijdens je werkdag, zodat je ook je gedachten heel even van het werk af kunt houden. Daarnaast is het belangrijk om gezond te eten, zeker doordeweeks. Neem hier vooral de tijd voor! Wanneer je op een drukke dag ‘even snel’ een maaltijd naar binnen werkt, weet je eigenlijk al dat je niet helemaal op de gezonde weg bent. 

Tip 2. Richt je op de zaken waar je goed in bent en waar je de meeste invloed op hebt

Je bent zelfstandig ondernemer geworden omdat je ergens heel goed in bent en plezier uithaalt. Probeer je dan ook op deze werkzaamheden te focussen en maak je niet te druk over zaken waar je niet direct invloed op hebt. Daarnaast kan het heel rustgevend zijn om werkzaamheden waar je niet goed in bent of tegenop ziet, uit probeert te besteden. Is boekhouding bijvoorbeeld niet je sterkste punt? Dan is het slim om hier tools als DigiBTW voor te gebruiken. 

Tip 3. Zorg voor optimale nachtrust 

Waar Joop Zoetemelk de Tour de France naar eigen zeggen ‘won in bed’, is het voor zelfstandig ondernemers ook heel belangrijk om voldoende te slapen. Een tip hiervoor is om een vast ritme aan te houden voordat je naar bed gaat. Ga bijvoorbeeld op een vast tijdstip naar de slaapkamer en probeer daar je telefoon of laptop niet meer te gebruiken, zeker niet voor werkgerelateerde zaken. Mocht je je gedachten vlak voor bedtijd toch niet goed van je werk af kunnen houden, kan het goed zijn om je piekerpunten op te schrijven. Door ‘s avonds een boek te lezen, dwalen je gedachten vaak ook even af en val je sneller in slaap. 

Fysiek of mentaal toch even uit vorm? 

Ben je bang dat je op een gegeven moment toch fysiek of mentaal uit vorm raakt? Weet dat je je via Younited® kunt aansluiten bij het Tulpenfonds. Dit is een sociaal vangnet, speciaal voor zelfstandig ondernemers die geen verzekering willen of kunnen afsluiten. Zo ben je altijd verzekerd van inkomsten, ook als je even niet in staat bent om te werken. Hoef je je daar in ieder geval geen zorgen meer om te maken. 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks