5 succesvolle gewoontes voor ondernemers

5 succesvolle gewoontes voor ondernemers

Hoe houd je jouw energie vast en zet je nieuwe plannen om in acties? Als ondernemer weet je dat succes niet zomaar komt aanwaaien. Het vergt hard werken, slimme strategieën en een paar goede gewoontes. Wij beschrijven 5 succesvolle gewoontes.

Deze gewoontes helpen je om succesvol te ondernemen.

Concrete doelen stellen

Je aandacht gaat al snel op aan randzaken, waardoor de grotere doelen uit het zicht raken. Houd je doelen in beeld door ze zichtbaar te maken: schrijf ze op een whiteboard, houd een doelenboekje bij of gebruik een app die je dagelijks herinnert aan je doelen. Het regelmatig herzien van je doelen helpt je om gefocust te blijven. Plan daarom regelmatig een moment om je doelen te beoordelen en te kijken of je vooruitgang hebt geboekt. 

Plan evaluatiemomenten

Het is belangrijk om regelmatig te pauzeren en terug te kijken op wat je hebt bereikt en waar je tegenaan bent gelopen. Gebruik deze momenten om te bepalen wat je gaat veranderen. Welke strategieën werken wel en welke niet? Dit is het moment om je koers bij te stellen. Plan elke maand een vast moment in je agenda voor zelfreflectie. Gebruik deze tijd om je voortgang te evalueren, successen te vieren en je strategieën bij te stellen.

Stel een ontwikkelingsbudget samen

De wereld verandert snel, en als ondernemer moet je bijblijven. Stel jaarlijks een persoonlijk ontwikkelingsbudget vast en plan hoe je dit gaat besteden. Zo kun je bijblijven met de nieuwste trends en ontwikkelingen in jouw vakgebied. Volg opleidingen, lees inspirerende boeken, neem deel aan workshops of overweeg een business coach. Jouw persoonlijke groei is namelijk onlosmakelijk verbonden met de groei van je bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de tijd die je overhoudt na een cursus time management of geld dat je beter leert besteden door meer te leren over een gezonde cashflow. 

Bouw en onderhoud je netwerk

Een sterk netwerk is goud waard. Naast investeren in nieuwe relaties is het ook belangrijk om tijd te besteden aan het onderhouden ervan. Een berichtje of koffieafspraak doet al wonderen. Vergeet niet dat netwerken gaat over geven en nemen. Wat heb jij anderen te bieden? Misschien is het je expertise, tijd of gewoon een luisterend oor. Door waarde te bieden, bouw je aan sterke, wederkerige relaties.

Zeg vaker nee

Als ondernemer heb je de regie in handen om opdrachten te kiezen die je energie geven en geld opleveren. Ken je grenzen en durf nee te zeggen tegen opdrachten die niet bij je passen. Ook als het gaat om de hoeveelheid werk is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen. Plan bewust ontspanningsmomenten in. Of het nu gaat om een weekendje weg, meditatie, sporten, of tijd doorbrengen met dierbaren, zorg dat je regelmatig tijd neemt om op te laden. Deze momenten van rust zorgen voor nieuwe inzichten en stimuleren je creativiteit. Even afstand nemen kan juist heel waardevol zijn. 

Bij Younited® geloven we dat deze gewoontes je kunnen helpen om jouw ondernemerschap naar - nog - hogere hoogtes te tillen! Als ondernemer sta jij aan het roer en dat geeft je alle vrijheid om het op jouw manier te doen. Dat maakt ondernemen juist zo leuk. Wil je verder lezen over het ondernemerschap? Lees verder in het kenniscentrum. 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks