Hoe zit het met de aansprakelijkheid van zelfstandig ondernemers?

Hoe zit het met de aansprakelijkheid van zelfstandig ondernemers?

Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje. Hoe zit het precies met aansprakelijkheid voor zelfstandig ondernemers? Wanneer ben je aansprakelijk en wanneer moet je je hiertegen verzekeren? Hier lees je de antwoorden op deze vragen.

Is een aansprakelijkheidsverzekering voor zelfstandig ondernemers verplicht?

Het ligt volledig aan de beroepsgroep waar je als zzp’er actief bent, of je wel of niet een aansprakelijkheidsverzekering moet afsluiten. Daarbij is het goed om te weten dat er twee soorten aansprakelijkheidsverzekeringen zijn voor ondernemers: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. De eerste verzekering dekt materiële schade die je als zelfstandig ondernemer veroorzaakt aan andere personen of hun spullen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die wordt veroorzaakt als gevolg van beroepsfouten, bijvoorbeeld door een verkeerd advies of een inschattingsfout. Deze verzekering is in veel gevallen verplicht voor zelfstandig ondernemers die veelal een consulterende rol vervullen, zoals notarissen of financieel adviseurs. In de meeste overige gevallen is het niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, als is het wel ten zeerste aan te raden. 

Wanneer ben je als zelfstandig ondernemer verantwoordelijk voor schade? 

Wanneer je tijdens je werkzaamheden als zzp’er, freelancer of interimmer schade veroorzaakt, kun je aansprakelijk worden gesteld. Dit kan gaan om schade die wordt veroorzaakt tijdens een klus, maar bijvoorbeeld ook schade die ontstaat omdat goederen of diensten door jouw toedoen te laat worden geleverd. Wanneer je aansprakelijk wordt gesteld, is het altijd mogelijk om hiertegen in beroep te gaan. 

Is mijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende? 

Als ondernemer ben je met een een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering niet voldoende verzekerd tegen schade die je tijdens je werkzaamheden veroorzaakt. Alle verzekeraars hebben een strenge scheidslijn tussen schade die je als particulier of als zelfstandig ondernemer veroorzaakt. Wanneer je tijdens een opdracht per ongeluk iets kapot maakt van je klant, kun je dus geen beroep doen op je particuliere aansprakelijkheidsverzekering. 

Wat kan mijn rechtsbijstandsverzekering betekenen voor mijn aansprakelijkheid? 

Wanneer je een rechtsbijstandsverzekering hebt betekent dit niet dat je de kosten voor de eventuele schade hierop kunt verhalen. Deze verzekering dekt alleen de kosten van de juridische hulp, bijvoorbeeld wanneer je volgens jou onterecht aansprakelijk bent gesteld. Mocht je vervolgens toch aansprakelijk worden geacht, kun je de kosten alleen vergoeden met een aansprakelijkheidsverzekering. 


Wil je meer informatie over verzekeringen voor zelfstandig ondernemers? Onze Store heeft een breed aanbod van relevante producten en diensten voor zelfstandig ondernemers zoals jij. Als Youniter regel je eenvoudig je zaken via partners. Daarnaast profiteer je regelmatig van mooie voordelen, zoals korting, als je een product of dienst afsluit bij één van onze partners.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks