Wat levert maandelijks beleggen op?

Wat levert maandelijks beleggen op?

Als ondernemer kun je op verschillende manieren vermogen opbouwen ter aanvulling van je toekomstige AOW. Een optie om dit te doen is door periodiek te beleggen. Maar wat houdt deze vorm van beleggen nu eigenlijk in? In dit artikel lees je meer over de voordelen en nadelen van maandelijks beleggen.

Periodiek beleggen, ook wel bekend als maandelijks beleggen, houdt in dat je maandelijks geld overmaakt naar je beleggingsrekening. Met dit geld beleg jij of een beleggingsexpert in aandelen, obligaties, ETF’s, cryptocurrencies, Forex en/of vastgoed. Deze vorm van beleggen kent meerdere voordelen, die we hieronder behandelen.

Laagdrempelig

Periodiek beleggen is een gunstige vorm van beleggen omdat het voor bijna iedereen mogelijk. Je kunt namelijk al maandelijks beleggen met een relatief laag bedrag. Door elke maand een klein deel van je inkomen naar je beleggingsrekening over te maken, kun je al een mooi vermogen opbouwen op de lange termijn. Je kunt daarbij zelf vooraf bepalen welk bedrag je kunt missen om te beleggen.

Flexibel

Wil je het bedrag dat je maandelijks inlegt toch aanpassen? Geen probleem! Dat kan namelijk ook bij periodiek beleggen. Als het op financieel vlak even wat minder loopt, kun je er ook voor kiezen om tijdelijk te stoppen met de maandelijkse inleg op je beleggingsrekening. Wanneer je het maandelijkse bedrag dat je inlegt wel hetzelfde houdt, heb je hier geen omkijken naar: dankzij de automatische incasso wordt het geld op een vast moment overgeschreven naar je beleggingsrekening. Zorg er wel altijd voor dat je op dat moment genoeg geld op je rekening hebt staan. Een goed moment is bijvoorbeeld een paar dagen nadat je je eigen salaris hebt overgemaakt.

Gespreid instappen

Een ander belangrijk voordeel van periodiek beleggen is dat je ‘gespreid instapt’. De beurs is erg beweeglijk, waardoor de koersen het ene moment heel hoog kunnen zijn en de volgende maand weer flink gezakt kunnen zijn. Door maandelijks in te leggen, betaal je gemiddeld gezien nooit te veel. Je hoeft je dus niet bezig te houden met het ‘timen van de markt’ (het moment waarop het gunstig is om te beleggen). Bovendien betaal je bij periodiek beleggen vaak geen transactiekosten!

Nadelen

Natuurlijk heeft het periodiek beleggen ook keerzijden. Zo is deze beleggingsvorm gericht op de lange termijn, waardoor het tijd kost om je vermogen op te bouwen. Wanneer je snel vermogen wilt opbouwen, is maandelijks beleggen niet de juiste keuze. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed te kijken naar de kosten, zeker als je kleine bedragen inlegt. Wanneer je periodiek 50 euro inlegt en de maandelijkse kosten zijn 5 euro, ben je immers al 10% van je belegging kwijt.

Financiële tips

Voor ondernemers kan het soms lastig zijn om een goede financiële buffer op te bouwen voor nu of later. Gelukkig deelt Younited® regelmatig tips en tricks op zowel financieel vlak als over andere onderwerpen. Younited® is het grootste ondernemersplatform van Nederland. Meld je nu bij ons aan en profiteer van de voordelen van een groot netwerk van ondernemers!