Onderlinge prijsafspraken voor zzp'ers

Onderlinge prijsafspraken voor zzp'ers

Tot voor kort was het voor zzp’ers verboden om onderling afspraken te maken over tarieven. Sinds begin dit jaar gelden hier een aantal uitzonderingen op. Hierdoor mag je als zelfstandig ondernemer in enkele gevallen met andere zzp’ers onderhandelen over een minimumbedrag voor je diensten en de arbeidsvoorwaarden.

Hoe werkt de mededingingswet?

De mededingingswet maakte het voor zzp’ers in het verleden onmogelijk om onderling afspraken over het tarief te maken. Het idee daarachter is dat zulke ‘kartelafspraken’ de prijs kunstmatig zouden kunnen opdrijven voor de consument. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op de naleving van deze wet. Omdat de situatie voor sommige zzp’ers anders is, is de wet uitgebreid met enkele uitzonderingen.

Schijnzelfstandige

Een van de uitzonderingen voor de mededingingsregels is als je als zelfstandig ondernemer wordt gezien als ‘schijnzelfstandige’. De term schijnzelfstandige is afkomstig van een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Je wordt gezien als schijnzelfstandige als je werkzaamheden in de praktijk niet of nauwelijks verschillen van die van medewerkers die in loondienst zijn van jouw opdrachtgever. De ACM hanteert de volgende criteria om te bepalen of je schijnzelfstandige bent:

  • De werkgever bepaalt waar en/of wanneer je werkt en bepaalt welke werkzaamheden je uitvoert. 

  • Je deelt niet mee in de commerciële risico’s van het bedrijf van de opdrachtgever.

  • Tijdens de opdracht ben je opgenomen in het bedrijf van de opdrachtgever.

Sociaal minimum

Ziet de ACM je niet als schijnzelfstandige? Dan is er toch een kans dat je onderling mag onderhandelen over een hoger tarief. Dat is bijvoorbeeld het geval als je huidige uurtarief zo laag is dat je er eigenlijk niet van kunt leven. Het doel van de prijsonderhandelingen is in dat geval om je uurprijs te verhogen tot het sociaal minimum. Het uitgangspunt daarbij is een bijstandsuitkering. Het is bij de onderhandelingen belangrijk om rekening te houden met de kosten die je als ondernemer hebt, zoals verzekeringen en andere vaste lasten.

Uitzonderingen bij hoger tarief

Een derde uitzondering voor de mededingingsregels is als een opdrachtgever meer dan tien werknemers in dienst heeft, of jaarlijks meer dan 2 miljoen euro heeft. Je mag dan als zelfstandig ondernemer samen met andere zzop'ers onderhandelen over een minimaal uurtarief voor de betreffende opdrachtgever.

Randvoorwaarden en strategisch onderhandelen

Een belangrijke voorwaarde voor de uitzonderingen is dat deze alleen gelden voor zzp’ers die diensten aanbieden. Wanneer je producten verkoopt, gelden bovenstaande uitzonderingen dus niet.

Mag je met andere zzp’ers onderhandelen over een minimaal uurtarief? Dan kun je dit op verschillende manieren aanpakken. Je kunt uiteraard op zoek gaan naar andere zzp’ers die voor hetzelfde bedrijf werkzaamheden uitvoeren of met hen in onderhandeling zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je aan te sluiten bij een platform voor ondernemers, zoals Younited®. Hier ontmoet je meerdere mede-zzp’ers die jouw met raad en daad kunnen helpen. Meld je direct aan en ontdek de voordelen van een groot netwerk van ondernemers!

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks