Zelfstandigenaftrek voor zelfstandig ondernemers

Zelfstandigenaftrek voor zelfstandig ondernemers

Om het zelfstandig ondernemerschap te stimuleren, heeft de overheid de zelfstandigenaftrek in het leven geroepen. Dit is een manier waarop jij als hardwerkende zzp’er je fiscale winst kunt verlagen. Dit heeft weer een gunstig effect op de inkomstenbelasting die je moet afdragen. We vertellen je graag meer over de zelfstandigenaftrek

Wanneer heb je recht op zelfstandigenaftrek?

Je hebt als zelfstandig ondernemer recht op zelfstandigenaftrek als je je voldoet aan twee voorwaarden. Enerzijds moet je voor de Belastingdienst een ondernemer zijn. Anderzijds moet je voldoen aan het urencriterium. Dit houdt in dat je minimaal 1225 uur per kalenderjaar aan je eigen onderneming hebt besteed. 

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek precies? 

Het maximale bedrag dat je van je fiscale winst mag aftrekken bedraagt € 6670. Dit geldt voor het kalenderjaar 2021. Je mag dit bedrag van je fiscale winst aftrekken als dit bedrag hoger is dan deze € 6670. Is je winst lager dan dit bedrag, mag je exact dit bedrag als zelfstandigenaftrek gebruiken. Het verschil tussen de maximale € 6670 en je winst dat lager is dan dit bedrag, mag je meenemen naar volgende jaren. Deze bedragen worden in de komende 9 jaar voor je verrekend. 

Duizelt het? Een voorbeeld: Als jij in het jaar 2021 als zelfstandig ondernemer € 4750 winst hebt gemaakt, mag je precies dit bedrag hiervan aftrekken. Dit betekent dat je de overige € 1920 (€ 6670 - €4750) mee mag nemen naar volgend jaar. Wanneer je in 2022 dus € 11.000 winst boekt, mag je de maximale zelfstandigenaftrek van 2022 (deze moet nog worden bepaald) aftrekken, plus de € 1920 die je nog uit 2021 over hebt. 

Zelfstandigenaftrek aangevuld met startersaftrek

De zelfstandigenaftrek kan worden verhoogd met een startersaftrek. Deze bedraagt € 2123. Je komt hiervoor in aanmerking als je in één of meer van de vijf voorgaande kalenderjaren nog geen ondernemer was én als je in dezelfde periode niet meer dan twee keer gebruikt maakte van de zelfstandigenaftrek. 

Zelfstandigenaftrek en AOW

Mocht je aan het begin van een kalenderjaar de pensioengerechtigde leeftijd hebben, dan kun je nog de helft van de maximale zelfstandigenaftrek gebruiken. Voor 2021 is dit dus € 3335. Overigens geldt precies hetzelfde voor de startersaftrek. 

Hoe helpt Younited® met de zelfstandigenaftrek?

Younited® helpt niet direct met het waarborgen van de zelfstandigenaftrek. Het mooie is dat je bijna automatisch gebruik maakt van de aftrek bij je aangifte inkomstenbelasting. Met behulp van DigiBTW, dat je als zelfstandig ondernemer makkelijk aan je profiel toevoegt, doe je de aangifte inkomstenbelasting eenvoudig. Met DigiBTW wordt de fiscale winst automatisch voor je uitgerekend en worden alle stappen die je moet doorlopen eenvoudig uitgelegd. 

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks