Een hypotheek afsluiten als zelfstandig ondernemer

Een hypotheek afsluiten als zelfstandig ondernemer

Een hypotheek afsluiten als zelfstandig ondernemer is absoluut niet onmogelijk en misschien zelfs nog wel makkelijker dan je denkt. Ook als je jouw onderneming korter dan drie jaar hebt, is het mogelijk om als startend zelfstandig ondernemer een hypotheek te krijgen. Lees meer over de voorwaarden voor het krijgen van een hypotheek als zelfstandig ondernemer.

Je financiële situatie inzichtelijk

Zeker als beginnend ondernemer is je financiële situatie onzeker. Daarnaast investeer je waarschijnlijk nog veel in je bedrijf, waardoor je nog geen of nauwelijks winst maakt. Om die reden zijn hypotheekverstrekkers niet heel gul in het uitdelen van een hypotheek aan ondernemers die minder dan 3 jaar ondernemen. Gelukkig verandert dit. Het is voor de verstrekkers van hypotheken aan zelfstandigen heel belangrijk om een goede prognose van je financiële situatie te kunnen zien. Hierbij letten ze op de volgende aspecten:

Je administratie is goed op orde

Om als ondernemer een hypotheek te krijgen, moet je in ieder geval meer documenten laten zien dan iemand in loondienst. Zorg dus dat je onder meer je aangiftes inkomsten- en omzetbelasting bij de hand hebt en dat je jaarrekeningen up-to-date zijn. 

Toetsingsinkomen of prognose

Je toetsingsinkomen wordt berekend aan de hand van de fiscale winst (voor aftrek van belastingen en ondernemersaftrek)  die je in de afgelopen drie jaar hebt geboekt Het laatste (kalender)jaar telt daarbij zwaarder mee. Dit kan natuurlijk niet wanneer je nog maar korter dan drie jaar aan het ondernemen bent. In dat geval kijken sommige hypotheekverstrekkers naar de prognose van je onderneming. Op basis van een goede schatting (laat vooral een accountant of boekhouder je hierbij helpen) kan het zijn dat je alsnog een hypotheek kunt krijgen. Verstrekkers kijken bijvoorbeeld naar de sector waarin je werkzaam bent en hoe risicovol die is. 

Vaste lasten, aanvullend inkomen en schulden

Naast de resultaten van je bedrijf, lichten hypotheekverstrekkers ook je andere financiële situatie door. BIj het verstrekken van een hypotheek willen ze bijvoorbeeld weten hoeveel eigen geld je kunt inleggen, wat voor vaste lasten je nu al hebt en of je nog kort- of langlopende schulden hebt. Al deze factoren laten ze meewegen in hun beslissing om jou een hypotheek te geven. 

Hypotheek aanvraag doen

Wanneer je als zelfstandig ondernemer een hypotheek aanvraag gaat doen, is het dus heel belangrijk dat je goed bent voorbereid. De verstrekkers van de hypotheken lichten echt alles van je door. Zorg dus dat je al jaarrekeningen op orde hebt en maak een overzicht van de cijfers van het lopende boekjaar. Het kan bijvoorbeeld ook goed zijn om te laten zien dat je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, want dit is voor veel hypotheekverstrekkers ook een reden om je eerder een hypotheek te geven.