Het belang van data beveiligen

Het belang van data beveiligen

Als ondernemer heb je de vrijheid om veel zaken in te vullen zoals jij dat wilt. Die vrijheid neemt ook verantwoordelijkheden met zich mee. Vergelijkbaar met de risicobeheersing van inbraak en brand ben je ook zelf verantwoordelijk voor een goede digitale beveiliging van je bedrijf. In deze blog lees je wat je kunt doen om digitaal zo veilig mogelijk te werken.

Gebruik wachtwoorden en tweestapsverificatie

Het kan soms verleidelijk zijn, maar het is vooral erg gevaarlijk om te kiezen voor een makkelijk wachtwoord en deze voor verschillende accounts te gebruiken. Gebruik daarom een uniek wachtwoord voor elk account. Voeg daarnaast een extra beveiligingsstap toe door gebruik te maken van tweestapsverificatie. Je logt dan niet alleen in met je wachtwoord, maar ook bijvoorbeeld met je vingerafdruk of een code die je via een e-mail of sms-bericht ontvangt. Zo kan iemand die jouw wachtwoord heeft ontdekt niet zomaar inloggen op jouw account(s).

Herken phishing

Bij phishing proberen cybercriminelen met behulp van e-mails, sms- en/of WhatsAppberichten je geld afhandig te maken. Ze doen zich hierbij vaak voor als koeriersbedrijf, bank of andere instantie. Hun tactiek is om achter inlog- of persoonsgegevens te komen of ongezien malware, zoals ransomware, op je computer te installeren. Klik dus nooit zonder nadenken op links in verdachte e-mails, geef niet zomaar je persoons- of bedrijfsgegevens door en ga nooit in op een betaalverzoek via een WhatsAppbericht of sms. 

Veilig delen van bestanden

Wil je gevoelige of vertrouwelijke informatie met collega’s of opdrachtgevers delen? Zorg ervoor dat de bestanden dan versleuteld zijn. Maak gebruik van tweestapsverificatie of stel een unieke toegangscode in waarmee de ontvanger het bestand kan openen. Hiermee voorkom je dat onbevoegden het bestand met een enkele muisklik kunnen openen.

Automatische updates en antivirussoftware

Cybercriminelen zijn dol op verouderde software en niet geüpdatete apparaten. Deze zijn namelijk eenvoudiger te hacken dan apparaten waarvan de (beveiligings)software wel up to date is. Stel daarom het bijwerken van je software niet uit en zet automatisch updaten aan. Zo voorkom en repareer je gebreken in je software en ben je beter beschermd tegen computervirussen. Installeer ook een antivirusprogramma dat digitale bedreigingen opspoort, je waarschuwt bij gevaar en schadelijke software verwijdert. 

Maak regelmatig back-ups

Voorkomen is beter dan genezen, maar het is ook goed om maatregelen te treffen voor het geval het toch misgaat. Maak daarom dagelijks een back-up van je belangrijkste data- en bedrijfsgegevens om de schade van cybercriminaliteit te beperken. Een goede back-up werkt als een vangnet als je door een cyberaanval niet meer bij je bestanden kunt. Vergeet deze back-ups niet te controleren, zodat je zeker weet dat je gegevens veilig zijn. 

Toch gehackt?

Ben je gehackt of twijfel je of je gehackt bent? Kom dan snel in actie. Vraag hulp aan je IT-dienstverlener of bel een cyberveiligheidsexpert. Doe altijd aangifte bij de politie en meld het bij de Fraudehelpdesk als je slachtoffer bent van cybercriminaliteit. Wil je graag extra hulp bij het inrichten van je digitale beveiliging? Younited®-partner Aon biedt cyberhulp aan als onderdeel van de inboedelverzekering. Log nu in of meld je aan bij Younited® en profiteer van deze module!