5 stappen om de zomer vol frisse energie tegemoet te gaan

5 stappen om de zomer vol frisse energie tegemoet te gaan

We zijn al voorbij april, wat betekent dat we richting de zomer gaan! Na de donkere dagen van de winter is het weer tijd voor frisse energie. Een perfect moment om als ondernemer stil te staan bij je bedrijf. Wat heb je bereikt in het afgelopen jaar? Tegen welke obstakels liep je aan? Wat heb je geleerd? En wat zijn je prioriteiten voor het komende jaar? Met de onderstaande 5 stappen geven we jou handvatten om te reflecteren op jouw onderneming. Zo kun je deze zomer weer met frisse moed werken aan je ondernemersdoelen!

Dit zijn jou handvatten om te reflecteren op jouw onderneming.

1. Weet waarom het belangrijk is om te reflecteren

De eerste stap is om je te realiseren waarom het belangrijk is om te reflecteren. Als zelfstandig ondernemer heb je namelijk geen evaluatiegesprekken met je leidinggevende. Er is niemand die je jaarlijks op het matje roept om te vragen hoe het met je gaat, wat er beter kan en wat je doelen zijn. Het is dus belangrijk om dit zelf te doen. Neem de regie in eigen handen en plan voor jezelf een moment in om te reflecteren op je werkzaamheden. Door regelmatig te reflecteren, geef je richting aan je ondernemersdoelen en weet je of je op de goede weg bent. Zo zorg je er bovendien voor dat je blijft groeien op persoonlijk en zakelijk vlak. 

2. Check je financiën

Bij het reflecteren is het belangrijk om kritisch op jezelf én op je financiën te zijn. Wanneer je voor jezelf werkt, ben jij degene die er verantwoordelijk voor is dat je een passend salaris krijgt. Jezelf wat extra vakantiegeld geven is misschien verleidelijk, maar past dit wel binnen de begroting? Om zeker te weten dat je financieel rond komt, stel je jezelf de volgende vragen:

 • Wat was mijn omzet in het afgelopen jaar?

 • Op welke uitgavenposten geef ik meer uit dan nodig?

 • Heb ik mijn financiële doelstellingen behaald?

 • Wat was mijn beste maand?

 • Wil en kan ik mezelf een bonus geven?

 • Is mijn uurtarief niet te hoog of te laag?

3. Check je opdrachtgevers 

Het is niet alleen belangrijk om te kijken hoeveel geld er binnenkomt; check ook eens hoe het geld binnenkomt. Met andere woorden: wie zijn je opdrachtgevers? En brengen zij jou nog de energie die je nodig hebt? Je klanten bepalen voor een groot deel in hoeverre jij plezier en voldoening uit je werk haalt. Een klant kan je een hele hoop inkomsten brengen, maar als de samenwerking niks oplevert is het beter om deze klant te laten gaan. Kijk daarom kritisch naar je klantenportfolio en vraag jezelf per klant af of deze nog matcht met jouw doelen. Is het antwoord daarop ‘nee’? Dan is het verstandig om deze klant los te laten.

4. Blik vooruit 

Een onderneming staat of valt met het stellen van de juiste doelen. Nadat je op het afgelopen jaar hebt teruggeblikt, weet je hoe je onderneming ervoor staat en waar je de meeste energie van krijgt. Nu is het tijd om vooruit te blikken! Met de juiste doelen voor ogen kun je gericht werken aan je prestaties en resultaten. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

 • Waar wil ik meer tijd aan besteden?

 • Waarin wil ik mezelf ontwikkelen?

 • Hoe ziet mijn ideale werkdag eruit?

 • Wie zijn mijn ideale klanten?

 • Hoe ziet mijn privé-werkbalans er idealiter uit?

Zorg dat je doelen voor het aankomende jaar SMART zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Zo weet je zeker dat ze haalbaar zijn!

5. Breng structuur aan

Zijn je doelen voor het komende jaar helemaal helder? Breng dan structuur aan in je doelen door op één plek alle informatie te verzamelen, waaronder je doelstellingen, aantekeningen en planning. Dit kan een notitieboekje zijn of een app op je telefoon: net wat jij handig vindt. Op die manier heb je jouw doelen altijd bij de hand en kun je op ieder moment terugblikken op je reflectie. Zo maak jij deze lente écht een frisse start!

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
 • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
 • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
 • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks