Hoeveel moet je sparen voor je pensioen als zelfstandig ondernemer?

Hoeveel moet je sparen voor je pensioen als zelfstandig ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer geniet je van de vrijheid om je eigen onderneming te leiden, zonder baas die over je schouder meekijkt. Maar met deze onafhankelijkheid komt ook de volledige verantwoordelijkheid voor je pensioen bij jou te liggen. Hoewel het misschien nog ver weg lijkt, is het belangrijk om nu alvast te beginnen met sparen. Wij geven je met dit artikel graag inzicht in hoeveel je als zzp'er moet sparen voor je pensioen.

Hoe je jouw oude dag invult bepaal je zelf en dat heeft invloed op hoeveel je moet sparen. Hoeveel moet je sparen voor jouw pensioen doelen? Met een paar slimme tips ben je zo op weg naar een goede spaarpot voor je oude dag.

Je huidige leeftijd en de pensioenleeftijd

De eerste stap in het plannen van je pensioen is het overwegen van je huidige leeftijd en wanneer je van plan bent met pensioen te gaan. Begin je op je 25e met sparen? Dan heb je een langere periode om vermogen op te bouwen dan wanneer je op je 45e begint. Overweeg ook hoelang je door wilt blijven werken. Wil je eerder stoppen dan de officiële pensioenleeftijd of juist langer doorgaan? Deze factoren beïnvloeden hoeveel je als ondernemer maandelijks opzij moet zetten voor je pensioen

Kies hoe je als zelfstandig ondernemer wilt sparen voor je pensioen

Er zijn verschillende manieren om als zelfstandig ondernemer voor je pensioen te sparen. De keuze voor een bepaalde spaarvorm bepaalt hoe je spaart, maar ook hoeveel je moet sparen voor je pensioen. Met een hoger risico en potentieel hoger rendement kun je met minder sparen toch je doel bereiken. Kies je voor zekerheid en stabiliteit, dan moet je wellicht meer van je inkomen opzij zetten. Daarbij maken fiscale voordelen het soms mogelijk om effectiever te sparen. De opties bespreken we uitgebreid in ons artikel Pensioen opbouwen als zzp’er. 

Hoeveel pensioen heb je nodig als zelfstandig ondernemer?

Als je wilt weten hoeveel je als zzp’er opzij moet zetten voor je pensioen, begin je met de vraag: hoe ziet jouw ideale pensioen eruit? Misschien droom je van lange strandwandelingen, of wil je eindelijk die boekenkast doorwerken. Wat het ook is, probeer een helder beeld te krijgen van jouw uitgaven op je oude dag. Die luxe cruises of de tuin die je nooit hebt gehad omdat je altijd druk was, kosten geld. Een algemene richtlijn is ongeveer 70% van je laatste inkomen, maar jouw droompensioen kan meer of minder kosten.

Hulp bij pensioen sparen voor zelfstandig ondernemer

Pensioensparen staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje van leuke dingen om te doen. Toch is het belangrijk om nu al vooruit te kijken en een plan te maken voor je toekomst. Ons advies: begin vroeg, wees realistisch over je toekomstige behoeften en kies de spaarvorm die het beste bij jou past. Vergeet daarbij niet dat het nooit te laat is om te beginnen. 

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij sparen voor je pensioen, dan kun je via de Younited® Store de hulp vinden die je nodig hebt bij zelfstandig ondernemen. De Store biedt toegang tot onze partners die gespecialiseerd zijn in financiële planning voor zzp’ers. Bovendien profiteer je regelmatig van exclusieve voordelen wanneer je hier een product of dienst afsluit. Meld je aan bij Younited® en begin vandaag nog met het sparen voor jouw pensioen als zzp’er.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
  • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
  • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
  • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks