Voordelen

Voordelen

Werkwijze

Werkwijze

Opdrachten

Opdrachten

Younited

Younited

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Net als eigenlijk iedereen heb je als zelfstandig ondernemer ook recht op AOW, wanneer je deze leeftijd bereikt. Toch is het voor je oude dag lekker om nog een extra financieel potje te hebben. Er zijn gelukkig genoeg opties om als zelfstandig ondernemer een pensioen op te bouwen, al zal je dit in de meeste gevallen wel zelf moeten regelen. Lees meer over de manieren om al zzp’er of freelancer pensioen op te bouwen.

Pensioen opbouwen als zelfstandig ondernemer

Collectieve pensioenregeling voor zelfstandigen

Er is een aantal organisaties (meestal een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds) die heeft ingezet op een collectieve pensioenregeling voor zelfstandig ondernemers. Hier kun je als zzp’er vrijwillig gebruik van maken. 

Fiscale Oudedagsreserve (FOR)

Je kunt als ondernemer een deel van je winst (maximaal 9,8%) opzij zetten voor een fiscale oudedagreserve (FOR). Dit bedrag mag je op het moment dat je het opzij zet van je winst aftrekken, waardoor je dus minder inkomstenbelasting betaalt. Pas wanneer je de winst gaat gebruiken - op het moment dat je met pensioen gaat - betaal je er belasting over.

Voor deze regeling gelden wel een paar voorwaarden, waaronder:

 

 • Je moet ondernemer zijn voor de Belastingdienst

 • Je moet voldoen aan het urencriterium.

 • Je mag aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebben bereikt .

Lijfrente

Je kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. De lijfrente-uitkeringen krijg je dan naast je AOW. De premie die je tijdens je werkende leven betaalt voor voor deze lijfrente betaalt, is fiscaal aftrekbaar.

 

Vrijwillige voortzetting pensioenregeling

Ben je pas later begonnen als zzp’er en heb je als ex-werknemer ook ooit nog pensioen opgebouwd? Dan kun je de pensioenregeling van je werkgever vrijwillig voortzetten. De pensioenpremie voor deze vrijwillige voortzetting is tot maximaal 10 jaar na ontslag aftrekbaar van de belasting.

Verplichte pensioenregeling voor specifieke groepen

Voor sommige groepen zzp’ers geldt een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Voor de volgende beroepsgroepen of bedrijfstakken geldt dat je deelneemt aan een verplicht beroepspensioenfonds:

 • schildersbedrijven en glaszetbedrijven

 • stukadoorsbedrijven en afbouwbedrijven

 • apothekers

 • dierenartsen

 • fysiotherapeuten

 • huisartsen

 • verloskundigen

 • medisch specialisten

Je pensioen regelen via Younited

Via Younited kun je als zelfstandig ondernemer ook je pensioen regelen. Via onze Store kun je je aansluiten bij BrightPensioen. Dit is een social enterprise, waarbij je als deelnemer mede-eigenaar wordt. 

 

Lees meer over BrightPensioen en hoe je via hen als zelfstandig ondernemer pensioen opbouwt door je aan als ondernemer aan te melden bij Younited!