FOR afgeschaft: zo bouw je als zzp’er toch een goed pensioen op

FOR afgeschaft: zo bouw je als zzp’er toch een goed pensioen op

In het verleden was het mogelijk om als zzp’er een extra uitkering op te bouwen voor na je pensioen met de fiscale oudedagsreserve (FOR), maar deze regeling is in januari 2023 afgeschaft. Gelukkig zijn er genoeg andere mogelijkheden om als ondernemer pensioen op te bouwen.

Misschien maak je je nog helemaal niet druk om je pensioen. Toch is het belangrijk om een spaarpotje op te bouwen voor je oude dag. Helemaal omdat je als zzp’er niet automatisch een aanvullend pensioen opbouwt, zoals de meeste werknemers in loondienst dat doen. 

Gevolgen van de afschaffing van de FOR

Heb je in het verleden gebruik gemaakt van de FOR? Dan mag je opgebouwde bedrag blijven staan, maar dit betekent nog niet dat je een pensioenregeling hebt. Je kunt er daarom voor kiezen om een lijfrente te kopen of een bankspaarrekening te openen. Je maakt dan het hele bedrag van je FOR over naar een lijfrentepolis of bankspaarrekening. Op het moment van opzetten, betaal je hierover per saldo geen belasting. De belasting wordt pas ingehouden wanneer je de uitkering ontvangt.

Ook als je nooit van de FOR gebruik hebt gemaakt, of als je wilt beginnen met sparen, zijn er verschillende mogelijkheden om als zzp’er een goed pensioen op te bouwen. Hieronder lees je de verschillende opties.

Opties voor het opbouwen van pensioen als zzp’er

Het is belangrijk om als zzp'er goed na te denken over de manier waarop je een spaarpotje wilt opbouwen voor je oude dag. Door op tijd te beginnen met sparen en hierin de juiste keuzes te maken, zorg je dat je later genoeg inkomen hebt om van te leven. Voor het opbouwen van een extra pensioen naast je AOW heb je de volgende mogelijkheden:

Lijfrente

Een lijfrente is een verzekering waarvoor je een fiscaal aftrekbare premie betaalt. De uitkering krijg je later periodiek uitbetaald als aanvulling op je pensioen. Deze uitkering is belast, maar omdat je de premie kunt aftrekken van je inkomstenbelasting, is een lijfrente een fiscaal voordelige manier voor extra pensioen.

Banksparen

Bij banksparen leg je periodiek een bepaald bedrag in op een geblokkeerde rekening. Het gespaarde bedrag kun je later periodiek laten uitkeren. Ook hier zijn de uitkeringen belast, maar heb je wel fiscaal voordeel over de inleg. Een vergelijkbare manier van sparen is een spaardeposito. Hiermee zet je een bedrag vast op een rekening voor een vooraf afgesproken tijd en rente. Tussentijds mag je geen geld van deze rekening afhalen. Doe je dit wel? Dan krijg je een boete. Daartegenover staat dat je een hoge rente krijgt.

Beleggen

Voor een leuk pensioenpotje kun je als zzp’er ook beleggen in aandelen of obligaties. Na verloop van tijd kan dit een goed rendement opleveren. Dit rendement is echter nooit gegarandeerd, waardoor beleggen wel risico’s met zich meebrengt. Laat je daarom goed adviseren als je overweegt om je geld te beleggen.

Pensioenfonds

Als zzp’er kun je je aansluiten bij een pensioenfonds voor zelfstandigen. Hierbij bouw je samen met andere zelfstandige ondernemers een pensioenpot op. Door als groep de krachten te bundelen, kun je gunstiger beleggen en vallen de kosten vaak lager uit dan bij individuele regelingen.

Zelf sparen

Als laatste kun je natuurlijk ook gewoon simpelweg zelf geld opzij zetten voor je pensioen. Bijvoorbeeld door maandelijks een vast bedrag naar een spaarrekening over te maken. Het nadeel hiervan is wel dat de rente op spaarrekeningen momenteel laag is, waardoor je rendement ook laag zal zijn. Een voordeel is wel dat je je geld in eigen beheer hebt. Stel dat je het geld eerder nodig hebt, dan kun je er zonder problemen bij.