Belastingvoordeel ontvangen via je pensioen

Belastingvoordeel ontvangen via je pensioen

Belastingvoordeel ontvangen via je pensioen? Dat kan als zelfstandig ondernemer door je pensioen slim te regelen. In dit kennisartikel leggen we je uit op welke manier je voordelig kunt sparen voor jouw pensioen.

Gebruik je jaarruimte

Je jaarruimte is het bedrag dat je kunt gebruiken voor je pensioenopbouw én waarover je fiscaal voordeel ontvangt. Dit bedrag is gebaseerd op je inkomen van het voorgaande jaar en de pensioenopbouw die je in dat jaar hebt gehad. Deze berekening vindt elk jaar opnieuw plaats. Dat betekent dat als je nu een percentage inlegt voor je lijfrente of pensioen, je in 2023 nog profiteert van dit Belastingvoordeel. Zo kun je tot wel 30% van je inkomen inleggen met een maximum jaarruimte van € 34.550. Deze inleg voor je pensioen is fiscaal aftrekbaar en daarnaast telt dit bedrag niet mee voor je vermogensbelasting.

Bereken je jaarruimte hier.

Inleggen voor je pensioen

Je jaarruimte kun je onder andere gebruiken voor de inleg van je pensioen. Als ondernemer ben je hier namelijk zelf verantwoordelijk voor. Door maandelijks of jaarlijks geld te storten in een pensioenrekening bouw je zekerheid voor de toekomst. Vaak kun je zelf de hoogte en frequentie van je inleg bepalen en wijzigen. Stort bijvoorbeeld dit jaar nog een groot bedrag en leg volgend jaar maandelijks in voor je pensioen.

Bij het beleggen voor je pensioen kun je kiezen tussen verschillende risiconiveaus. Een hoger risico kan een hoger rendement opleveren, maar brengt meer onzekerheid met zich mee. De waarde van je beleggingen kan meer variëren. Een pensioenrekening met een lager risico is stabieler, maar het verwachte rendement is meestal lager.

Lijfrente opbouwen

Daarnaast kun je je jaarruimte ook gebruiken om een bedrag te storten in een lijfrente. Deze lijfrente bestaat uit een kapitaal dat je opbouwt door periodieke of eenmalige stortingen. Later, vaak na pensionering, wordt dit kapitaal in termijnen of als eenmalig bedrag uitgekeerd. Dit bedrag mag je aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Als je voor het einde van het jaar berekend hoeveel jaarruimte je hebt en een storting doet, kun je hier nog van profiteren. Lijfrentes zijn populair bij zelfstandig ondernemers, omdat je ze makkelijk kunt aanpassen aan je eigen financiële situatie.

Bekijk het aanbod van onze partners

Elke bijdrage aan je pensioenplan geeft je meer zekerheid voor later. Onze partners a.s.r. Vooruit en BrightPensioen helpen je bij het zetten van die eerste stap. Daarnaast profiteer je van extra voordeel als je lid bent van ons platform.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks