Hoeveel pensioen moet je sparen als zelfstandig ondernemer?

Hoeveel pensioen moet je sparen als zelfstandig ondernemer?

Je wilt zo vroeg mogelijk beginnen met sparen voor je pensioen. Zo kun je gebruik maken van fiscale voordelen, zoals aftrekposten of subsidies. En je kunt je pensioengeld later gebruiken om leuke dingen te doen, zoals reizen of leuke dingen doen met je kleinkinderen. We vertellen je meer over hoeveel je moet sparen om goed rond te komen van je pensioen.

Als zelfstandig ondernemer geniet je van de vrijheid om je eigen onderneming te leiden, zonder baas die over je schouder meekijkt. Maar met deze onafhankelijkheid komt ook de volledige verantwoordelijkheid voor je pensioen bij jou te liggen. Hoewel het misschien nog ver weg lijkt, is het belangrijk om nu alvast te beginnen met sparen. Wij geven je met dit artikel graag inzicht in hoeveel je als zelfstandig ondernemer moet sparen voor je pensioen.

Kies hoe je als zzp’er wilt sparen voor je pensioen

Er zijn verschillende manieren om voor je pensioen te sparen. De keuze voor een bepaalde spaarvorm bepaalt hoe je spaart, maar ook hoeveel je moet sparen voor je pensioen. Met een hoger risico en potentieel hoger rendement kun je met minder sparen toch je doel te bereiken. Kies je echter voor zekerheid en stabiliteit, dan moet je wellicht meer van je inkomen opzijzetten. Daarbij komt dat fiscale voordelen bij sommige opties het mogelijk maken effectiever te sparen. De opties bespreken we uitgebreider in ons artikel Pensioen opbouwen als zzp’er. 

Je huidige leeftijd en de pensioenleeftijd

De eerste stap in het plannen van je pensioen is het overwegen van je huidige leeftijd en wanneer je van plan bent met pensioen te gaan. Begin je op je 25e met sparen? Dan heb je een langere periode om vermogen op te bouwen dan wanneer je op je 45e begint. Overweeg ook hoe lang je door wilt blijven werken. Wil je eerder stoppen dan de officiële pensioenleeftijd of juist langer doorgaan? Deze factoren beïnvloeden hoeveel je als zzp’er maandelijks opzij moet zetten voor je pensioen

Hoeveel pensioen heb je nodig als zzp’er?


Er is geen universele richtlijn voor hoeveel je moet sparen voor je pensioen als zzp'er. Dit hangt af van verschillende factoren, zoals:

  • Je gewenste pensioeninkomen: Hoeveel geld wil je per maand kunnen besteden als je met pensioen bent? Wil je je huidige levensstandaard behouden of wil je extra geld hebben om te reizen of andere leuke dingen te doen?
  • Je leeftijd: Hoe jonger je bent, hoe meer tijd je hebt om te sparen. Dit betekent dat je per maand minder hoeft te reserveren om hetzelfde doel te bereiken.
  • Je levensverwachting: Hoe langer je verwacht te leven, hoe meer geld je nodig hebt voor je pensioen.
  • Je huidige vermogen: Heb je al wat spaargeld opgebouwd? Dan hoef je minder te sparen om je pensioendoel te bereiken.

Een algemene richtlijn is ongeveer 70% van je laatste inkomen, maar jouw droompensioen kan meer of minder kosten.

Hulp bij pensioen sparen voor zzp’ers

Pensioensparen staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje van leuke dingen om te doen als zzp'er. Toch is het belangrijk om nu al vooruit te kijken en een plan te maken voor je toekomst. Ons advies: Begin vroeg, wees realistisch over je toekomstige behoeften en kies de spaarvorm die het beste bij jou past. 

Mocht je ondersteuning nodig hebben bij sparen voor je pensioen, dan kun je via de Younited® Store de hulp vinden die je nodig hebt bij zelfstandig ondernemen. De Store biedt toegang tot onze partners a.s.r. Vooruit & BrightPensioen die gespecialiseerd zijn in financiële planning voor zzp’ers. Bovendien profiteer je regelmatig van exclusieve voordelen wanneer je hier een product of dienst afsluit. Meld je aan bij Younited® en begin vandaag nog met het sparen voor jouw pensioen als zzp’er.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

We delen regelmatig interessante kennisartikelen die voor jou als zelfstandig ondernemer interessant zijn. Schrijf je in en blijf op de hoogte!

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

✓ Ontvang 1x per maand onze Younited® update

✓ Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten

✓ Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks