Starten als ondernemer: de 5 belangrijkste stappen

Wil jij starten als ondernemer, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dat is niet zo gek. Er komt best wat kijken bij het starten van je eigen onderneming als zelfstandige . Toch siert het je dat je er over nadenkt en je mogelijkheden onderzoekt. Hopelijk kom je er dan ook achter dat het uiteindelijk heel goed mogelijk is om op een gezonde manier je eigen onderneming te starten. Dit zijn de 5 succesvolle stappen naar ondernemerschap!

Starten als ondernemer: de 5 belangrijkste stappen

Wil je meer informatie over starten als ondernemer? Download dan onze Startersgids.

Stap 1) Stel een ondernemersplan op

Een eerste stap naar het zelfstandig ondernemerschap is door in kaart te brengen wat jouw kwaliteiten zijn en hoe je de markt daarmee kunt verrijken. Dit doe je aan de hand van een ondernemersplan. Een goed ondernemersplan geeft jou en externe partijen inzicht in onder meer jouw vaardigheden als zelfstandig ondernemer, je doelstellingen, je positie in de markt en de (financiële) haalbaarheid van je bedrijfsplan. 

Stap 2) Bedenk je bedrijfsnaam

Een even leuke als spannende stap is het bedenken van de naam van je onderneming. Een goede bedrijfsnaam zorgt ervoor dat het direct helder is wat je doet, blijft lekker hangen in de hoofden van potentiële opdrachtgevers en maakt duidelijk wat jij te bieden hebt.

Stap 3) Naar de Kamer van Koophandel

Voor een officiële start van je bedrijf is een bezoek aan de Kamer van Koophandel (KvK) onontbeerlijk. Hier schrijf je je in, waardoor je officieel geregistreerd staat als zelfstandig ondernemer. Hier dien je ook een rechtsvorm te kiezen. Als zzp’er, interimmer of freelancer zal dit in de meeste gevallen gaan om een eenmanszaak. Lees je goed in over de wettelijke en rechtmatige consequenties die er horen bij deze rechtsvorm. 

Stap 4) Breng je administratie op orde

Als zelfstandig ondernemer ben je ook zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van je administratie. Dit is zelfs wettelijk verplicht. Zo stelt de Belastingdienst bepaalde eisen aan de zaken die terug moeten komen in je administratie, zoals onder meer je facturen, urenadministratie en modelovereenkomsten. In de Store van Younited vind je diverse partners die je goed kunnen helpen bij je boekhouding, zoals DigiBTW en Aon. 

Stap 5) Regel je verzekeringen en pensioen

Hoewel het zelfstandig ondernemerschap veel voordelen biedt, is het best een nadeel dat je zelf zorg draagt voor de nodige risico’s. Gelukkig kun je deze ook zelf uitsluiten, bijvoorbeeld door verzekeringen te nemen. Breng je risico’s in kaart en dek ze zo goed mogelijk af. Neem bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is ook belangrijk om goed na te denken over je pensioen, want ook daar ben je als zelfstandig ondernemer zelf verantwoordelijk voor. Ook hier vind je in de Store van Younited weer partners voor die je kunnen helpen, zoals BrightPensioen. 

 

Na het lezen van deze pagina of het downloaden van de Startersgids nog meer vragen over het starten als ondernemer? Neem gerust contact met ons op!