Ontdek 7 populaire financiële voordelen voor je bedrijf

Ontdek 7 populaire financiële voordelen voor je bedrijf

Het beheren van kosten vormt ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen binnen het ondernemerschap. Vooruitgang in je bedrijf betekent vaak een investering, en die komt met een prijskaartje. Gelukkig zijn er diverse subsidies en regelingen beschikbaar die je financieel kunnen ondersteunen, vooral als het gaat om duurzame investeringen. Ben je nieuwsgierig of jij hier ook recht op hebt?

Welke subsidies en regelingen zijn er beschikbaar?

 1. Steun in de rug voor beginnende ondernemers.

Startende ondernemers kunnen in aanmerking komen voor de startersaftrek. Je betaalt dan minder belasting. Je kunt het zien als een verhoging van de zelfstandigenaftrek voor ondernemers in de eerste vijf jaar van hun ondernemerschap. In deze vijf jaar kun je de startersaftrek van € 2.123 maximaal drie keer aanvragen.

Voorwaarden:

 • Je komt ook in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek.

 • In de afgelopen vijf jaar was je niet elk jaar ondernemer voor de inkomstenbelasting.

 • In de afgelopen vijf jaar heb je maximaal twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt.

 • Jouw onderneming had in het afgelopen jaar of in een van de voorgaande vijf jaren geen speciale fiscale constructie met een bv.

2. Tegemoetkoming in energiekosten voor mkb's 

Als je bedrijf aanzienlijke uitgaven heeft voor gas en energie, dan is er goed nieuws: de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) staat voor je klaar. Deze tijdelijke regeling geeft je tot wel 50% terug van het bedrag dat je boven de drempelprijs voor gas (€ 1,19) en energie (€ 0,35) betaalt. Als je TEK aanvraagt, dan profiteer je met terugewerkende kracht van de tegemoetkoming voor de periode van november 2022 tot en met december 2023.

Voorwaarden:

 • Je energiekosten bedragen minimaal 7% van je omzet.

 • Je bedrijf is een mkb-onderneming.

 • Je kunt maximaal € 160.000 terugkrijgen. Eventueel eerder ontvangen tegemoetkomingen of kortingen, zoals de twee kortingen van 190 euro die je mogelijk eind 2022 hebt ontvangen, gaan van de TEK-subsidie af.

3. Fiscaal voordeel voor Research & Development 

Houd jij je als ondernemer bezig met Research & Development (R&D)? Dan heb je mogelijk recht op de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Deze subsidie biedt financiële ondersteuning voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of software. Met WBSO kun je de kosten van je R&D-projecten verlagen en zo ruimte creëren voor meer innovatie en groei. Je krijgt namelijk een vergoeding voor een deel van de (loon)kosten en uitgaven die je maakt voor R&D-werkzaamheden. Dit wordt vastgelegd in een officiële WBSO-beschikking. 

Voorwaarden:

 • Je bent momenteel of binnenkort bezig met het ontwikkelen van een technisch nieuw en fysiek product of productieproces. Ook software en technisch-wetenschappelijk onderzoek komen in aanmerking.

 • Je voert de werkzaamheden in delen uit volgens een vooraf opgesteld plan.

4. Financieel voordelig bijdragen aan een duurzame wereld 

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) stimuleren duurzame investeringen voor je bedrijf. Denk aan elektrische bedrijfsauto’s, de installatie van zonnepanelen of gerecyclede materialen. Dat werkt zo: Je mag een deel van je investering aftrekken van je fiscale winst. Met de Vamil heb je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je dit doet. Samen leveren deze regelingen een netto voordeel op van maximaal 14% van het investeringsbedrag.

Voorwaarden:

 • De investering staat op de Milieulijst. Deze wordt jaarlijks bijgewerkt.

 • Het betreft een nieuw product met een minimale waarde van € 2.500.

 • Je dient de aanvraag binnen drie maanden na de investering in.

5. Subsidie voor energiebesparende apparaten 

Wil je investeren in energiebesparende apparaten zoals warmtepompen, zonneboilers of zonnepanelen? Dan kun je profiteren van de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Hiermee krijg je een deel van het investeringsbedrag terug. Hoeveel dit is, verschilt per apparaat en de energieprestaties ervan.

Voorwaarden:

 • Je dient de subsidieaanvraag in voordat je het apparaat aanschaft.

 • Je neemt het apparaat binnen één jaar na de beslissing over de subsidieaanvraag in gebruik.

 • Je hebt niet eerder gebruikgemaakt van de ISDE. Voor het betreffende apparaat heb je ook geen andere subsidie of regeling gebruikt.

6. Meer lenen om je bedrijf te laten groeien

Soms heb je geld nodig om te groeien, maar ontbreekt het aan voldoende onderpand om een lening te verkrijgen. Hier komt de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) om de hoek kijken. Met deze regeling staat de overheid garant voor maximaal driekwart van je lening. Zo heeft de geldverstrekker meer zekerheid en heb jij de mogelijkheid om meer te lenen.

Voorwaarden:

 • Je hebt een onderneming met maximaal 250 werknemers.

 • Je onderneming is niet actief in de volgende sectoren: vastgoedexploitatie, verzekeringen en financiering, land- en tuinbouw, visserij.

 • Je betaalt een eenmalige provisie over het verleende BMKB-krediet. Deze bedraagt minimaal 3,9% en maximaal 8,35%.

7. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) is een fiscale aftrekpost voor ondernemingen die investeren in bedrijfsmiddelen in een bepaald boekjaar. De hoogte van de aftrek hangt af van het geïnvesteerde bedrag en kan worden bepaald aan de hand van de KIA-tabel voor het betreffende jaar.

 • KIA is een fiscale aftrek voor investeringen in bedrijfsmiddelen in een boekjaar.
 • Bij deelname in een samenwerkingsverband geldt de aftrek voor het totale investeringsbedrag van het samenwerkingsverband. 
 • Voorwaarden voor toepassing van KIA in een samenwerkingsverband zijn een redelijke verdeling op basis van bijvoorbeeld kapitaalsverhouding, aandelen in stille reserves of gelijke delen.
 • De gekozen verdelingsmethode moet uniform zijn voor alle vennoten en gelden voor alle vormen van investeringsaftrek.
 • Een gezamenlijk verzoek met de gekozen verdeelsleutel moet worden ingediend voordat de definitieve belastingaanslag van een van de deelnemers in het samenwerkingsverband is vastgesteld.

Meer weten over zelfstandig ondernemen?

Schrijf je direct in en ontvang een maandelijkse update, vol inspiratie, innovatie en uitdagende opdrachten.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.
 • Ontvang 1x per maand onze Younited® update
 • Direct op de hoogte van de allernieuwste opdrachten
 • Boordevol inspiratie, innovatie, tips & tricks