Geld terugkrijgen bij je btw-aangifte

Geld terugkrijgen bij je btw-aangifte

Beschouwt de Belastingdienst jou als ondernemer voor de btw? Dan betaal je belasting over je omzet. Deze belasting toegevoegde waarde (btw) staat ook wel bekend als de omzetbelasting. Je hoeft niet altijd omzetbelasting te betalen. Bijvoorbeeld als de btw voor de inkoop van materialen of diensten voor jouw bedrijf hoger is dan het bedrag dat je aan btw ontving van klanten. In dat geval krijg je geld terug van de belasting. Ben je benieuwd hoe dit precies werkt? Lees dan snel verder!

Zo werkt de omzetbelasting

Via de btw-aangifte geef je aan de Belastingdienst door hoeveel btw je hebt ontvangen van klanten en hoeveel btw je zelf hebt betaald aan leveranciers. De btw die je als onderdeel van de verkoopprijs van je product(en) en dienst(en) ontvangt van jouw klanten dien je af te dragen aan de Belastingdienst. Btw die je betaalt aan goederen of diensten voor jouw bedrijf mag je hiervan aftrekken. 

Geld terug bij de omzetbelasting

Als je meer btw hebt betaald aan leveranciers dan dat je ontving van klanten, krijg je geld terug van de Belastingdienst. Dit komt meestal voor bij ondernemers die net zijn begonnen met ondernemen. Denk daarbij aan de aanschaf van kantoorartikelen,  machines of grondstoffen. Na het versturen van je aangifte stort de Belastingdienst het bedrag dat je terugkrijgt voor je omzetbelasting op het door jou opgegeven rekeningnummer.

Btw terugvragen

De Belastingdienst stelt een aantal voorwaarden aan het terugvragen van btw over aankopen die je als ondernemer doet. Zo moeten de diensten of producten waarvoor je btw betaalt voor zakelijk gebruik zijn. Uiteraard kun je alleen btw terugvragen over de bedragen waar je zelf btw over betaalde. Verder dien je over een factuur te beschikken van de aankoop van de dienst of het product. Deze factuur moet voldoen aan de eisen van de Belastingdienst. Houd je administratie dus goed bij!

Btw-teruggaaf verrekenen

Wanneer je bij een eerdere btw-aangifte btw hebt teruggevraagd en deze nog niet hebt gekregen, kun je het bedrag dat je nog tegoed hebt verrekenen met de volgende btw-aangifte. Hoe dit precies werkt, lees je op deze pagina van de Belastingdienst. Heb je een fout gemaakt bij de aangifte van de btw-aangifte en heb je hierdoor te veel omzetbelasting betaald? Dan kun je dit corrigeren met een suppletie-aangifte. In deze blog lees je hier alles over. 

Zoals je ziet betekent het doen van btw-aangifte niet altijd dat je geld aan de Belastingdienst moet betalen. Bewaar daarom altijd goed je bonnetjes en controleer voor welke kosten je de btw kunt terugvragen. Meer weten over belastingzaken? Kijk dan op het platform van Younited voor handige tips.