Wat is suppletie
Suppletie is het corrigeren van de aangifte van je omzetbelasting (btw-aangifte). Wanneer je een fout hebt gemaakt bij de aangifte van je omzetbelasting, kun je dit rechtzetten met behulp van een aanvulling op de originele btw-aangifte. Bijvoorbeeld als achteraf blijkt dat je verkeerde bedragen hebt ingevuld of wanneer je onderdelen van de aangifte bent vergeten.
Hoe ontstaan fouten in je btw-aangifte?
Vaak zorgt een betalingsverschil ervoor dat er een fout in de btw-aangifte sluipt. Een betalingsverschil komt voor wanneer je te veel of te weinig geld ontvangt voor een factuur. Maar een betalingsverschil kan ook ontstaan wanneer je zelf per ongeluk te veel of te weinig betaalt voor een factuur. Het loont daarom altijd om een dubbelcheck uit te voeren als je klant een factuur betaalt of wanneer je zelf een betaling doet. Een andere veel voorkomende oorzaak voor foutjes in je aangifte zijn typfoutjes. Het kan daarom lonen om het ingevulde formulier niet direct te versturen, maar eerst nog eens op een later moment met een frisse blik te controleren.
Wanneer moet je een suppletieaangifte doen?
Een suppletieaangifte kun je alleen doen voor aangiftes die je al verstuurd hebt. Bovendien kun je enkel suppletie aanvragen voor aangiftes van 5 jaar geleden of korter. Doorgaans geldt ook dat voor het doen van een suppletieaangifte een minimumbedrag van 1000 euro geldt. Als het te betalen of ontvangen bedrag lager is dan 1000 euro, mag je dit verwerken in de volgende btw-aangifte. Bij een verschil van 1000 euro of meer ben je wettelijk verplicht suppletieaangifte te doen.
Hoe doe je suppletieaangifte?
Het doen van suppletieaangifte lijkt erg op de gewone btw-aangifte. Je logt in op het ondernemersportaal van de Belastingdienst en opent daar het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’. In dit formulier vul je de gegevens in van de eerdere aangifte en voer je de correctie door. Na het controleren van alle gegevens verzend je het suppletie-formulier en is de eerdere aangifte gecorrigeerd.
Wil je meer uitleg over btw-aangifte? Lees dan de volgende blog over het geld terug krijgen bij je btw.