Maak een takenlijst
Om prioriteiten te kunnen stellen, moet je uiteraard eerst weten wat je allemaal moet doen. Zet daarom van elk project uiteen welke taken je hiervoor moet uitvoeren in een bepaalde periode. Het makkelijkste is om je takenlijst één maand vooruit te maken, maar je kunt ook kiezen voor een langere periode. Noteer naast je werkzaamheden ook je persoonlijke taken, zoals een doktersafspraak, het doen van de administratie of de APK-keuring van je auto. Deze taken vallen niet onder je werkzaamheden als ondernemer, maar nemen wel tijd in beslag. Het is daarom belangrijk dat je deze ook meeneemt in je planning.
Bepaal de urgentie van elke taak
Staan alle taken op een rijtje? Dan ben je klaar voor de volgende stap! Zet met het oog op de deadline van de taken en de volgorde waarin je de werkzaamheden uitvoert cijfers achter elke taak waarin je de urgentie aangeeft. Wanneer een taak op (zeer) korte termijn af moet zijn, zet je hier een ‘1’ achter, iets minder belangrijke taken markeer je met een ‘2’, etc. Zo zie je in een oogopslag welke opdrachten eerst af moeten.
Formuleer een top 3 belangrijke taken
Een volle to-do-list met veel taken met de hoogste prioriteit kan zorgen dat je je zo overweldigd voelt, dat je minder productief bent. Daarnaast kun je als ondernemer altijd met onverwachte zaken te maken krijgen. Door je elke dag op de drie belangrijkste taken te focussen, zorg je dat je toch elke dag vooruitgang boekt. Een extra tip is om iedere dag ‘focus-tijd’ in te plannen: tijd waarin je geen afspraken plant en je telefoon en mailbox op stil zet. Zo kun je geconcentreed werken aan de drie belangrijkste werkzaamheden voor die dag en blijf je goed op schema!