Kerstpakketten en belasting

‘Dit jaar extra veel kerstpakketten met lekkers voor het hele gezin’, kopte NU.nl op 21 november. In het artikel komt onder andere de waarde van kerstpakketten als blijk van waardering van het personeel aan bod. Als zelfstandig ondernemer met personeel is het met de huidige krapte op de arbeidsmarkt belangrijk om je dankbaarheid naar je medewerkers tot uiting te brengen. Kerstpakketten zijn hier een uitstekend middel voor. Maar welke belastingregels zijn er eigenlijk als het gaat om het geven van giften zoals kerstpakketten aan personeel of zakelijke relaties?

Kerstpakketten en belasting

Werkkostenregeling


Als werkgever met personeel kun je gebruik maken van de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling maakt het mogelijk om een deel van het totale fiscale loon te besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Dit belastingvrije deel van het salaris staat ook wel bekend als de vrije ruimte. Het is daarbij goed om te weten dat: alle vergoedingen die je binnen de WKR verstrekt aan je werknemers volgens De Belastingdienst onder het loon vallen. Omdat het daarbij niet enkel gaat om financiële beloningen, maar ook om ‘loon in natura’, maken kerstpakketten ook deel uit van de WKR. Dit betekent in de praktijk dat je over de kosten van de kerstpakketten tot een bepaald maximumbedrag géén belasting betaalt.

Zo werkt de WKR

De WKR schrijft voor dat elke onderneming tot een bepaald bedrag belastingvrij vergoedingen en verstrekkingen kan schenken aan het personeel. Dit jaar is deze vrije ruimte 1,7% van het totale fiscale loon tot een bedrag van €400.000. Wanneer het totale fiscale loon meer dan €400.000 bedraagt, heb je een vrije ruimte van 1,18% boven dit bedrag. Houd bij het bestellen van kerstpakketten goed in de gaten dat je niet boven het maximale bedrag van de vrije ruimte uitkomt. Wanneer dit wel het geval is, betaal je namelijk een loonheffing van 80% over het bedrag dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Gebruikelijkheidstoets

Een aanvulling op bovenstaande informatie over de WKR is dat de kosten van de vergoedingen en verstrekkingen niet hoger zijn dan gebruikelijk is binnen de branche. Hiervoor is de gebruikelijkheidstoets geïntroduceerd. Dit houdt in dat wanneer de kosten van bijvoorbeeld een kerstpakket 30% (of meer) hoger uitvallen dan de gebruikelijke kosten in de branche, deze als buitensporig worden aangemerkt. In dit geval moet er toch loonbelasting worden betaald. Het bedrag dat je moet opgeven is eenvoudig te berekenen met de volgende formule: kosten kerstpakket - (1,3X gebruikelijke kosten kerstpakket).

Kerstpakketten en BTW

Het is verplicht om omzetbelasting (btw) te betalen over giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen. Gelukkig is deze belasting tot bepaalde hoogte aftrekbaar binnen de vrije ruimte. Voor kerstpakketten is er per ontvanger een drempelwaarde van € 227 exclusief btw per boekjaar. Wanneer de jaarlijkse kosten van alle giften, relatiegeschenken en personeelsvoorzieningen voor een medewerker lager zijn dan € 227 mag je de btw dus aftrekken. Kom je voor bepaalde werknemers boven deze drempelwaarde uit en bij anderen niet? Dan mag je dus alleen de btw aftrekken over de kerstpakketten voor de werknemers waarbij je niet boven het drempelbedrag uitkomt. Let dus goed op de vrije ruimte en het drempelbedrag van het totale fiscale loon. Zo maak je van de kerstpakketten een cadeau voor zowel je medewerkers als jezelf!