Een investering nodig voor jouw onderneming? Zo werkt factoring

Wanneer je als ondernemer op korte termijn geld nodig hebt om te investeren in je bedrijf, kun je dit kapitaal verkrijgen via factoring. Maar hoe werkt factoring eigenlijk? En op welke manier haal je als ondernemer het meeste uit dit fenomeen?

De antwoorden op deze en andere vragen, lees je in dit artikel!

Wat is factoring?

Factoring is een alternatieve financieringsmethode voor ondernemers waarbij openstaande facturen worden omgezet in geld. Door je openstaande facturen te verkopen aan een speciale factoring aanbieder, genereer je snel financiële middelen. Dit is met name handig als je op korte termijn over een groot bedrag wil beschikken, maar het nog even duurt voordat je opdrachtgevers hun facturen betalen.  

Voordelen van factoring

Een belangrijk voordeel van factoring is dat je direct over het geld kunt beschikken dat je voor je facturen ontvangt. De meeste aanbieders van factoring storten binnen 24 uur na het ontvangen van je facturen het afgesproken bedrag op je rekening. Een ander pluspunt is dat je geen omkijken meer hebt naar je debiteuren. De organisatie die jouw factuur over koopt, neemt namelijk ook het risico over van partijen die hun factuur niet betalen. Bovendien houd je altijd zelf de regie over welke facturen je verkoopt via factoring.

Nadelen van factoring

Aan factoring zitten kosten verbonden. Elke aanbieder van factoring rekent een bepaald bedrag als vergoeding voor deze kredietvorm. Er zijn twee betalingsvormen voor factoring: een variabele vergoedingsstructuur en de flat fee-structuur. Bij de flat fee-structuur blijft de vergoeding altijd gelijk en bij de variabele vergoeding betaal je een klein percentage van het factuurbedrag (meestal circa 3%) zolang de factuur onbetaald blijft. Enkele andere nadelen van factoring is dat niet elke factuur ervoor in aanmerking komt en dat het factoringbedrijf inzicht krijgt in je facturen. Het is dus belangrijk om een betrouwbare factoring aanbieder te kiezen.

Wat is factoring?

Wanneer gebruik je factoring?

 

Factoring is ideaal voor ondernemers die direct kapitaal nodig hebben. Bijvoorbeeld wanneer je net bent begonnen met ondernemen en je nog even moeten wachten op het moment dat de eerste facturen worden betaald. Of wanneer er zich een mooie kans voordoet, waarvoor je op korte termijn een grote investering moet doen. Factoring kan ook een alternatief zijn voor een lening wanneer je als ondernemer even krap bij kas zit, maar wel lopende opdrachten hebt en de rekeningen moet betalen. Met factoring heb je als ondernemer dus meer controle over het moment waarop je kunt beschikken over je kapitaal.

Factoring bij Younited®

Als lid van het ondernemersplatform Younited® kun je kiezen voor een vorm van factoring voor je openstaande facturen. Het is mogelijk om je factuur na 14 dagen uit te laten betalen, in plaats van de gebruikelijke periode van 30 dagen. Tegen betaling van 5% van de factuur kun je het geld voor je opdracht zo sneller laten bijschrijven. Ideaal als je snel geld nodig hebt!

Wil je zelf gaan ondernemen of wil meer informatie over de mogelijkheden binnen het platform van Younited®? Neem dan contact op met een van onze experts. 

 

Wanneer gebruik je factoring?