Duurzaam ondernemen: zo draag je bij aan een betere wereld

Duurzaam ondernemen: zo draag je bij aan een betere wereld

We kunnen er niet meer omheen. Duurzaamheid is een hot topic waaraan we allemaal ons steentje moeten bijdragen – ook als ondernemer. Of je nu werkt als freelancer, een kleine onderneming runt of juist een grote organisatie: iedereen heeft de verantwoordelijkheid om door middel van duurzaam ondernemen de wereld een klein stukje beter te maken. Lees mee en ontdek hoe je werk maakt van duurzaamheid binnen jouw onderneming.

Bedenk waar jij de meeste impact kan maken

Duurzaam ondernemen betekent dat je je bewust bent van je vervuiling én dat je actief stappen zet om dit te minimaliseren. Deze stappen kunnen van alles zijn: van het gebruiken van duurzame materialen tot het reduceren van afval, en van investeren in duurzame projecten tot overstappen op groene energie. Maar waar begin je? Het belangrijkst is om te bedenken waar jij zelf de meeste impact kunt maken. Elk bedrijf is uniek en niemand kan het op elk vlak goed doen. Neem daarom de tijd om na te denken welke acties voor jou makkelijk uitvoerbaar zijn. Zoek ook naar manieren om deze acties op een laagdrempelige manier te implementeren in je onderneming. Ook kleine acties hebben effect!

Integreer duurzaamheid op een natuurlijke manier

Door alle maatschappelijke ontwikkelingen lijkt duurzaamheid steeds meer een must. Maar onthoud: duurzaamheid is geen doel op zich, maar een manier om jouw steentje bij te dragen aan een betere maatschappij. Maak duurzaam ondernemen daarom een onderdeel van je dagelijkse activiteiten. Denk na over manieren om duurzaamheid te integreren in je onderneming op basis van je eigen waarden. Zo is duurzaam ondernemen geen verplichting, maar maakt het op een natuurlijke manier deel uit van je bedrijf.

Wees kritisch bij de opdrachten die je aanneemt

Je klanten zijn de basis van je onderneming. Een duurzame onderneming vraagt dus om duurzame klanten. Wees daarom kritisch bij elke opdracht die je aanneemt. Onderzoek bijvoorbeeld of je de klant met jouw werkzaamheden een duurzame oplossing biedt of dat het juist meer vervuiling oplevert. Ga ook na of je met de opdracht je eigen duurzaamheidsdoelen behaalt. Twijfel je? Vraag de klant dan om meer informatie. Je kunt ook samen met de klant stappen bedenken om de opdracht zo duurzaam mogelijk uit te voeren. Zo help je jezelf én je klanten om te groeien in duurzaamheid.