Zo helpt het nieuwe STAP-budget jou als zelfstandig ondernemer met ontwikkelen

In maart 2022 doet een nieuwe regeling zijn intrede: het STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie en de regeling is bedoeld om zowel werkzoekenden als werkenden te stimuleren om zich te ontwikkelen met behulp van scholing. Via de regeling kun je een subsidie van maximaal € 1000 krijgen voor een relevante opleiding.

Zo helpt het nieuwe STAP-budget jou als zelfstandig ondernemer met ontwikkelen

Wat is het STAP-bud­get precies?

Het doel van het STAP-budget is om de positie van werkenden en werkzoekenden op de arbeidsmarkt te versterken. De subsidie kan worden gebruikt voor scholing in je huidige branche, maar ook voor omscholing.

STAP-bud­get voor zelfstandig ondernemers

Naast werknemers en werkzoekenden is het STAP-budget ook zeer geschikt voor zelfstandig ondernemers. Het budget is beschikbaar voor mensen tussen de 18 jaar en de AOW-leeftijd. 

Hoe werkt het aanvragen van het STAP-budget?

Als zelfstandig ondernemer meld je voor het aanvragen van het STAP-budget aan bij een opleider. Vervolgens vraag je de subsidie aan. Dit kan bij het UWV. De opleider stuurt de factuur naar het UWV, inclusief jouw bewijs van deelname aan de opleiding. Dit kan een diploma zijn, of een bewijs dat je minimaal 80 procent aanwezig bent geweest. Het aanvragen van het STAP-budget kan kan op 6 verschillende momenten in het kalenderjaar, waarbij 1 maart 2022 dus geldt als eerste gelegenheid. Vanaf dan kun je het budget aanvragen. Elk jaar kunnen er tussen de 200.000 en 300.000 subsidies worden gegeven. 

Belangrijk voor de financiële orde: het STAP-budget is de vervanger van de privé-aftrekpost voor studiekosten, die je bij je aangifte inkomstenbelasting moet opgeven. 

Waarom ontwikkeling zo belangrijk is voor zelfstandig ondernemers

Opleiding en ontwikkeling is belangrijk, zeker voor zelfstandig ondernemers. Door je te blijven ontwikkelen, onderscheid je je van de concurrentie en blijf je heel relevant voor je potentiële opdrachtgevers. Toch doet op dit moment 26 procent van de zelfstandig ondernemers geen opleiding, terwijl zij dat juist wel zouden willen, blijkt uit onderzoek van Younited en Opleiding.nl.


Gebrek aan tijd en financiële middelen worden door zelfstandigen als hoofdoorzaak gegeven voor het niet volgen van een opleiding. Het STAP-budget is een mooie oplossing voor het financiële obstakel. Via de Store van Younited vind je daarnaast diverse aanbieders van opleidingen die perfect aansluiten op jouw drukke bestaan als zelfstandig ondernemer.

Meer weten over ontwikkeling en opleiding?

Meld je aan en download gratis ons onderzoeksrapport